Palgakokkulepe peab olema kirjalik

Nii mõnelgi noorel on juhtunud, et tööandja on suuliselt nimetanud ühesuguse töötasu, töölepingu lugemine on kiiruga kuidagi ununenud ning seejärel on palgapäeval tabanud ebameeldiv üllatus – oodatud töötasu ei ole üldsegi nii suur, kui alguses tundus. Just selliste olukordade vältimiseks tuleb võtta töölepingu läbilugemiseks aega.

Esimene palgaootus võiks olla realistlik, liiga suuri lootusi ei maksa hellitada. Samas võib näiteks ettekandjatöö puhul palk pigem positiivne üllatus olla, sest suure osa töötasust moodustavad tipid, mis on suvel tavalisest suuremad.

Töölepingus peaksid tööülesanded olema lahti kirjutatud

Tööleping seab selged piirid, mis on ja mis ei ole sinu töökohustused. On tööandjaid, kes kipuvad neid piire ületama ja kergem on töövaidlusi võita siis, kui tööülesanded on selgelt kirjas. Kui siiski kahtled, kas pead täitma kõiki tööülesandeid, mis on sulle pandud, siis konsulteeri näiteks vanematega või kellegagi, kel tööl käimisega rohkem kogemusi. Vajadusel ära karda tööandja ees suud lahti teha – kuigi olukord tundub keeruline, siis lahendus võib olla sinu jaoks hoopistükkis positiivne. Kui lahendust siiski ei tule, tasub helistada Tööinspektsiooni juristi nõuandeliinile.


Kui oled töölepingule alla kirjutanud, siis tuleb töö ka ära teha

Igal otsusel on alati alternatiivkulud – midagi jääb teise asja arvelt tegemata. Enne võimalikule tööandjale kandideerimisdokumentide saatmist mõtle hoolega järele, kas oled selleks ikka valmis, et suvine rannailm võib nautimata jääda ning nii mõnelgi sõprade peol on sinu koht laua ääres tühi. Ja veel – kui sõlmid töölepingu 31. augustini, siis sisuliselt astud töölt otse koolipinki tagasi – kaaluda tasub sedagi, kas suudad õppida teistega võrdselt, kui suvine puhkus on vahele jäänud.

Samas on varasel tööturule sisenemisel mitmeid plusspooli: kui näitad ennast heast küljest, võid saada väga hea soovituse, millega hiljem on kergem juba püsivat töökohta leida ja oma osa on ka tööharjumuse kujunemisel ning maailmapildi realistlikumaks muutumisel. Ühes vanalinna restoranis ettekandjana töötav Sirle ütleb, et noortelt kolleegidelt oodatakse eelkõige kohusetundlikkust. „Kohusetundest jääb puudu just selle koha pealt, et eelmisel õhtul on pidu pikale läinud ja siis järgmisel päeval ei jõuta kohale. Instagrammis on samas peopildid üleval,” muigab ta. Just selliste olukordade vältimiseks tasubki enne tööleminekut oma ootusi suvele realistlikult kaaluda. Vaata ringi ka oma tutvusringkonnas – kas oled ainus töölemineja või plaanib enamik sõpru teha sama sammu?

Kui töökoht asub kodust kaugemal ja pead sinna liikuma nt ühistranspordiga, siis kontrolli aegsasti, kas üldse ja kuidas õigeks ajaks hommikul tööle ja õhtul koju saad.