Annet Ivol on, töökust ka. Tõestuseks on kasvõi rahvusvahelistel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills 10. koha pälvimine, nii kõrge punktisummaga, et tunnistati maailma meistriklassi kuuluvaks tisleriks.

Järgnesid veel mitmed võidukad esinemised Soomes ja 2010. aastal üle-euroopalistel kutsemeistrivõistlustel EuroSkills, mis peeti Lissabonis. Seal esinesid Eesti noored väga edukalt. Meie 20-liikmeline võistkond tuli koju seitsme medaliga: kolme kulla, ühe hõbeda ja kolme pronksiga. Nende seas ka Ivo Ilm. Eesti puidutöötlemise võistkond tervikuna võitis kulla (Raido Arro, Silver Kämärä ja Ivo Ilm). Ivo Ilm sai pronksmedali puidupingioperaatorite arvestuses.

2009. aastal pärast kooli lõpetamist oli Ivol kohe plaanis oma firma teha, sest talle ei sobinud idee, et temast saab kellegi teise taskute täitja. Firma tegemise vahele jäi aga hulk võistlusi nii kodumaal kui ka kaugemal ja nii lükkus firma tegemine 2010. aastasse, kui Ivo registreeris oma osaühingu nimega Tislerikoda. Tööriistad ja kalli saag-freespingi ostis ta EASi toetusega, sest võileiva arvelt sellist kallist tehnikat endale ei soetaks.

Noormehe firmal tellimusi jätkub. „Ei saa kurta. Kümblustünnide järjekord on jaanipäevani,” muigab töökas noormees. Töökojas on veel käsil näiteks rõdupiirded ja mahagonipuust trepi tegemine. Tahtjaid ja uurijaid teadagi rohkem kui neid, kelle tellimus tegelikult töösse läheb. Vahel kutsub Ivo ka naabripoisi appi. Näiteks siis, kui vaja raskemaid asju tõsta. Naabril on samuti oma väikeettevõte, mis toodab pille. „Naabripoisist sai pillimeister. Meil pole konkurentsi, pigem teeme koostööd,” ütleb Ivo.

„Eks mul on plaanis efektiivsemalt tööle hakata. Tasapisi alustan. Käisin koolitusel, teen nüüd ka restaureerimistöid. Restaureerimine on väga huvitav. Õppisin palju enda jaoks uut, mis, tuleb välja, on väga vanad töövõtted. Asi peab olema restaureeritud ju samas tehnikas, kui see valmistati. Näiteks see kell sai kokku liimitud naha- ja kondiliimiga,” tutvustab Ivo ja lisab, et restaureerimistöö on pikk protsess, sellepärast see ongi kallis.

Kui Ivolt pärida, et kas mõni töö ka päris vussi keeratud on, siis teeb ta suured silmad ja ütleb: „Ei ole sellist varianti, et midagi välja ei tule. Peab tulema!” Kõik algab jooniste lugemisest, kui see oskus on hästi omandatud, tuleb ka käsitöö välja. Tänapäeva tisler ei saa arvutita hakkama, sealt on vaja jooniseid lugeda ja neid koostada.
Milliseid töid Ivole teha meeldib? „Eks ikka selliseid, mis pakuvad parajalt väljakutseid. Mida keerulisem, seda parem. See annab võimaluse ise midagi uut õppida.”

Ivo Ilm on noormees, kes on leidnud oma kutsumuse, ei lepi vähemaga kui parim ja teeb tippklassi tisleritööd oma loodud firmas.

Tule ja tutvu noorte hakkajate tisleritega ka kutsevõistlusel Noor Meister 2014, mis toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Kohapeal võtavad mõõtu üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee