Ära võta kaitsvat hoiakut. Enesekindlad inimesed teavad, mis on nende tugevad ja nõrgad küljed. Nad aktsepteerivad konstruktiivset kriitikat, mis on asjalik ja edasiviiv. Miks? Vigadest on võimalik õppida ja kui näha vigadest võimalust muutuda paremaks, siis miks mitte seda targalt ära kasutada.

Ära proovi kõigile meele järele olla. On suur vahe, kas soovid kedagi aidata või proovid lihtsalt inimestele meele järele olla, sest kardad, et sind tõugatakse eemale. Spetsialistide sõnul on inimestel, kes proovivad kõigi soove rahuldada, pahatihti madal enesehinnang. Tõeline enesekindlus tuleb aga inimese seest, mitte väljast. Keskendu sellele, mis sulle meeldib. Mitte kunagi ei saa olla kõigi lemmik.

Enesekindlad inimesed on paremad kuulajad. Tihti arvatakse, et kui inimene on enesekindel, siis ei valmista talle probleemi paljude inimeste ees kõnelemine. Tegelikult ei pea enesekindlad inimesed vajalikuks teistele kogu aeg midagi tõestada. Enesekindel inimene teab enda väärtust ja on seetõttu hea kuulaja.

Ära kuluta tunde sotsiaalmeediale. Enesekindel inimene kasutab sotsiaalmeediat targasti. Liiga pikalt Facebookis olemine ei ole inimesele kasulik. Sotsiaalmeedias on palju pilte inimestest, kelle elu tundub pealtnäha ideaalne. Paljudes võivad sellised pildid tekitada halba tunnet, sest tuntakse, et enda elu ei ole nii suurepärane. Enesekindlad inimesed kasutavad sotsiaalmeediat hoopis teistega suhtlemiseks ja ei veeda Facebookis igavusest aega. Samuti saavad enesekindlad inimesed aru, et pilt sotsiaalmeedias on vaid osake tervikust ja selle järgi ei ole mõtet teha lõplikke järeldusi.

Enesekindlad inimesed ei tee teiste üle nalja. Teiste norimine ja halvas valguses näitamine on asi, mida enesekindlad inimesed mitte kunagi ei tee. Tavaliselt halvustavad teisi hoopis alaväärsuskompleksidega inimesed, kes on elus kibestunud ja on teiste peale kadedad. Ära võrdle ennast kellegagi, vaid keskendu sellele, kes sa oled.

Ära istu kössis. Enesekindla inimese kehahoiak on sirge ja kindel. Kui tunned end oma kehas ebamugavalt, siis mõtle, mis on see, mis paneb sind ebamugavalt tundma. Igale probleemile on lahendus.

Enesekindel inimene ei arva, et ta teab kõike. Nagu ennist mainitud, on enesekindla inimese tugevusteks teiste kuulamine ja vigadest õppimine. Mitte keegi ei ole kõiketeadja ja kogemused tulevad aja jooksul. Enesekindel inimene saab sellest aru ja näeb igas situatsioonis õppimiskohti.

Ära mängi ohvrit. Kui saad aru, et tegid midagi valesti, tunnista oma viga, õpi sellest ja mõtle, mida soovid oma käitumises parandada. Enesekindel inimene ei mängi ohvrit ega hakka süüdistama teisi oma vigades. Elus juhtub igasuguseid asju ja keegi pole ideaalne.

Enesekindel inimene ei aja häma. Räägi asjadest nii nagu need on. Kui ütled enesekindlalt, et mingi asja tegemine ei tule sul hästi välja ja sul on vaja veel õppida, siis see on normaalne. Ära aja häma, sest hiljem saavad niikuinii kõik aru, mida oskad ja mida mitte.

Enesekindlat inimest ei heiduta teiste õnnestumised. Ära ole kellegi peale halvas mõttes kade, sest tal läheb paremini. Edu tuleb pingutuste teel. Tunne hoopis teise edu üle rõõmu, kui tead, et see on tulnud raske tööga ja ausal teel. Edukad inimesed võiksid olla hoopis eeskujuks, et vähem edukaid motiveerida.

Ära jää minevikku kinni. See, mis oli, see oli. Enesekindel inimene ei jää kinni aega, mis oli kümme aastat tagasi ja ei mõtle kogu aeg selle üle, mis oleks võinud juhtuda. Samuti ei morjenda enesekindlat inimest kellegi ütlemine, et ta ei ole millekski võimeline. Kui soovid midagi teha, leia lahendus ja tee.

Ära lase ennast heidutada pisiasjadel. Elus on palju valikuid ja võimalusi on tuhandeid. Ära mõtle kogu aeg sellele, mida oleksid võinud teha. Lepi sellega, et kui sinu ees on sada erinevat rada, siis pead tahes-tahtmata valima ühe ja jääma oma otsusele kindlaks. Enesekindel inimene ei hüppa ühest paadist teise, sest ta hakkas kartma. Ta seisab hirmuga silmitsi.

Enesekindel inimene ei ole kogu aeg tööl. Enesekindlad inimesed on küll loomu poolest liidrid ja tõenäoliselt on neil tööjuures hea ametikoht, kuid nad ei tegele sellega kogu aeg. Enesekindel inimene saab aru, et elus peab asjade vahel valitsema tasakaal. See tähendab, et ka perega on tore aega veeta ja sõpradega olla. Enesekindel inimene on piisavalt julge, et öelda lisatööle ei, sest ka isiklik aeg on väärtuslik.

Allikas: rd.com