Tuues kiire erinevuse ülikooli ja gümnaasiumi vahel, siis ülikoolis peab ennast aeg-ajalt ikka rakendama, gümnaasium on selle kõrval pääsukeste lasteaiarühm. Tänases uudises, kus järjekordne abiturient otsis Delfist oma küsimustele vastuseid, püüan vastata mina ning mõni kooliõpetaja saab mu teksti ära kasutada ja teha kiire kontrolltöö gümnasistidele stiilis "mitu kirjaviga tekstist leidub?"

Pea iga nädal loen ma ühe kena pika artikli, mis on täis halamist ja patjanutmist. Ma lõpetasin Pärnu Hansagümnaasiumi 3 aastat tagasi ning tekib küsimus, kas selle aja jooksul muutus kõik sedavõrd keerulisemaks? Ei usu. Olukord on täpsemalt sama, mis minu ajal ning võin julgelt öelda, et mitte kodutöid pole palju või koolipäevad liiga pikad, vaid kallis abiturient, sa oled lihtsalt laisk ja rumal!

Seadke oma prioriteedid palun paika ja lõpetage ükskord see halamine, sest edaspidi läheb veel raskemaks!

Minu isiklikul arvamusel õppekoormust EI TOHI mitte mingil juhul vähendada, pigem tuleks seda tõsta. Abiturient, kui sa oled nii laisk, et ei vea villast lõnga ka katki, siis palun ära oma lõputunnistust kuskile ülikooli viigi! Rangelt soovitan kohe gümnaasiumist paberid välja võtta ning kohaliku kolhoosibaari klienditeenindajaks minna. Seal koheldakse sind austusega ning nõudepesemisega üle ei koormata. Saad rahus oma ettenähtud lõunapausi Facebookis veeta ning Saku õllekapi taustal sõbrannadele selfisi teha.
Õppeprogrammid ei ole sugugi mahukad, lihtsalt kool ei olegi kõigile mõeldud. Kui sa ei saa hakkama, siis nägemist! Selliselt see programm ongi üles ehitatud, et nõrgemad sõelutakse välja. Algkool, põhikool, keskkool (nõrgematele kutsekool, ülikool (nõrgematele kõrgkool) ja sealt edasi bakalaureus, magistrantuur, doktorantuur. Iga inimene jõuab täpselt nii kaugele, kui ta tahab ja suudab. Me ei ole kõik võrdsed ning me kõik ei saagi tippjuhid olla.

Ma loodan, et kõik said aru mu põhimõttest, mida ma teile edastada tahtsin, sest mulgi pole aega terve maa ja ilm, et teile siin lühiromaani kirjutada. Kui mu romaan ja pahameel selle olukorra kohta lühidalt kokku võtta, siis see kõlab järgnevalt: "Elu läheb aina raskemaks ning kui see juba hetkel sul üle jõu käib, siis sa pürgid vales suunas!"