Juba teist aastat järjest toimunud TORE suvekooli tulid ka naaberriigi Soome tugiõpilased, et õppida erinevaid suhtlemis-ja toimetulekuoskusi toreduse kasvatamiseks iseendast ja üksteise märkamiseks ning aitamiseks koolis.

"Kolmepäevase suvekooli korraldajate eesmärk oli luua tegev-tugiõpilastele ja juhendajatele soodsat tingimused põnevateks enesetäiendusteks, et nad saaks koolikeskkonnas toimivat ja tõhusat tugiõpilastegevust ellu viia," ütles MTÜ Noorteühingu Tugiõpilaste Oma Ring Eestis (TORE) tegevjuht ja suvekooli peakorraldaja Marju Jaanimäe.

Tugiõpilastegevus on Eestis kestnud üle 17 aasta, Soomes aga juba üle 40 aasta. TORE–tegevusse on haaratud üle 70 Eesti kooli.

Jaanimäe rõhutas, et mida rohkem on klassis ja koolis heade sotsiaalsete oskustega noori, seda suurem on positiivne mõju klassile - kogu koolile. "Heas õhkkonnas jääb vähem ruumi negatiivsetele juhtumitele – kiusamine, tõrjumine," lisas Jaanimäe.

Tugiõpilastegevusel on väga kindel ja teisest noorteorganisatsioonidest eristuv nišš – koolikeskkonna paremaks muutmine läbi tugiõpilassüsteemi.

Tugiõpilasliku (torekaliku) käitumise eelduseks on sotsiaalsete oskuste olemasolu. "Kuid need oskused ei teki iseenesest – selleks tuleb pidevalt õppida!" selgitas Jaanimäe.

Juba tugiõpilaste stardikoolitusel õpivad noored eneseväljendust, kaaslase märkamist, kuulamisoskusi, toimetulekut ebaõnnesutmisega.

Suvekoolis aitasid noortel enda sotsiaalseid oskusi parendada erinevad tegijad: Türi Põhikooli TORE juhendaja Aili Avi läks kultuuripärandi aasta puhul ajas tagasi ja õpetas kooslaulmist, -mängimist meie vanavanemate keeles.

Sikupilli Keskkooli TORE juhendaja Kristi Lilium õpetas märkama viipekeele võlu. Lydia Kruusmann viis läbi suhtlemisõpet, Annika Agu-Aasrand juhendas, kuidas ise-endast paremini aru saada, Helina Lillsoo treenis noorte meeskonnatöö oskusi.

Olulise osa suvekooli õpitegevusest moodustasid näpunäited ja õpetused ka TORE juhendajatele, et suvekooli kogemust hiljem koolides praktikasse viia.

TORE-suvekooli elluviimist toetas haridus- ja teadusministeerium ning hasartmängumaksu nõukogu.