Uuringu fookuses olid 18-30-aastased, et selgitada täpsemalt välja, kuidas ja milliste eesmärkide nimel on noorem põlvkond valmis oma igapäevaste rahaasjade eest hoolitsemisel tegelema ka tuleviku väljavaadetega.

"Positiivsena saab esile tuua, et üle poole vastanutest omab ülevaadet oma igapäevastest rahaasjadest, koostades igakuist eelarvet ja jälgides kulusid ning tulusid. Samas motiveerivad raha koguma eelkõige lühiajalised suuremad ostusoovid ning soov tulla toime ka ootamatus olukorras," selgitas uuringu autor ja Nordea müügitoe osakonna juht Kaja Kibena "Omakorda kinnitas uuring pankade vastutusrikast rolli, näidates, et panga nõustajate ning vanemate usaldusväärsus finantsalastes küsimustes on kõrge nii eesti kui vene rahvusest vastanute hulgas. Eestlaste puhul on perega võrdselt usaldusväärsed nõuandjad ka sõbrad ja tuttavad."

59% vastanutest paneb raha kõrvale suurema plaanikohase kulutuse heaks. Pankadelt oodatakse lisaks raha kogumise võimaluste ja toodete valiku laiendamisele (14% vastanutest) ka rohkem selgitustööd ja nõustamist säästmise teemal (34% vastanutest).

"Vastajate vanusevahemikku ja tänapäeva laiemaid trende arvestades oli meeldivalt üllatav osalenute äärmiselt kõrge eelistus saada pangalt infot raha kogumise võimaluste kohta silmast-silma nõustamise käigus. See tõendab noorte avatud ja tõsist suhtumist niivõrd kaalukate otsuste tegemisel nagu rahalise kindlustunde kasvatamine kahtlemata on," lisas Kibena.

Uuringus selgus, et 40% vastanustest, kes tegelevad säästmisega, panevad iga kuu kõrvale 101-500 eurot. Siinkohal tasub meenutada, et raha säästmiseks ja investeerimiseks ei pea välja käima hiigelsummasid. Alustada võib kasvõi paarikümnest eurost kuus.

"Noortel on investeerimisel pikaajaliste sihtide ja pensionipõlve nimel kasutada kõige väärtuslikum vara ja eelis - aeg. Mida varem alustada ja mida pikema perioodi jooksul investeerida, seda väiksemaid summasid tuleb regulaarselt kõrvale panna, et soovitud sihte saavutada," lisas Nordea Pensions Estonia AS juhatuse esimees Angelika Tagel. "Samuti lubab pikaajaline investeering teha riskantsemaid valikuid, kuna regulaarne investeerimine kahandab turulanguste mõju." Näiteks, kui alustad 25-aastaselt investeerimisega III samba fondi 32 euro kaupa kuus, on võimalik näitliku 6% tootluse juures koguda pensionieaks (65. eluaastaks) 60 000 eurot. Alustades 35-aastaselt tuleb sama tulemuse saavutamiseks investeerida iga kuu juba 63 eurot kuus, mis on peaaegu kahekordne summa.

Mida varem hakkad enda pensioni kogumisele mõtlema, seda suurema koguse raha jõuad säästa! Ära jäta võimalust kasutamata.

Küsimused, mida peaksid endalt ja pangalt küsima:

Kas mul on mulle sobiva iseloomuga pensionifond?
Kas ja millal peaksin hakkama koguma täiendavat pensionikapitali?
Kas ma saaksin kuskilt oma kulutusi kokku tõmmata, et iga kuu natukene säästa või investeerida, sest tulevikus on see mulle kasuks?

Lisainformatsioon SIIT!