Märka erinevusi sõbra käitumises

Kool, kodu ja suhted võivad tihtipeale tekitada tõsist peavalu. Igapäevaste raskuste küüsis rabelevat sõpra saad aidata nõu ja lohutamisega, tõsisemaste probleemide puhul julgusta teda pöördumaks spetsialistide poole.

Kuidas saada aru, et sõber vajab abi?

  • Motivatsiooni puudumine
  • Põrumine stressirikastes situatsioonides
  • Liigne ärevus, viha ja stress
  • Toitumis- ja magamisharjumuste muutus
  • Alkoholi ja muude mõjuainete tarbimise kasv
  • Lõikumine
  • Sünged mõtted

Kuidas käituda?

Esmalt pea meeles, et sa pole paberitega terapeaut, sinu ülesanne polegi anda professionaalset nõu. Parim viis sõbra aitamiseks on olla tema läheduses ning julgustada teda rääkimaks oma probleemidest ja muredest spetsialistidega. Oluline on olla toeks ja mitte hukka mõista. Lase sõbral südamelt ära rääkida, ilma, et vahele segaksid.

Kuidas rääkida ja mida öelda?

Alusta vestlust, kuid ära ründa koheselt probleemi tuuma. Seleta, et tunned muret, kas kõik on korras, ning küsi, kas saad kuidagi aidata.
Mõningad näpunäited, mida sõbrale öelda:

Meil kõigil tuleb ette raskeid aegu
Tuleta sõbrale meelde aegu, kui tema oli sinule toeks. Nüüd on sinu kord olla sõbrale toeks.

Aeg parandab haavad
Kõik võib tunduda lootusetu, kuid aja möödudes asjad laabuvad. Sõbrale võib tunduda, et keegi ei mõista teda, mistõttu on oluline temaga rääkida ja abiks olla.

Abi palumine on loomulik
Mõnele inimesele võib tunduda abi küsimine nõrkusena, mistõttu tuleb aru saada, millisel moel aitamine kõige mõistlikum näib. Igaljuhul tuleb sõbrale mõista anda, et on normaalne küsida nõu ja tunnistada probleeme.

Pea meeles, et sina saad vaid toeks olla. Tõsisemate probleemide korral tuleb kontakteeruda spetsialistidega. Kuid ära jäta sõpra hätta, ühel päeval võid abi vajada sinagi!

Allikas: Seventeen.com