Nüüdseks olen Hispaanias elanud 6 nädalat. Mõned tähelepanekud elust ja olust. Korteri leidmine on siin suhteliselt lihtne ning pakkumisi on iga tänavanurga peal. Üürihinnad on vahemikus 150-250 eurot kuus, millele lisanduvad kommunaalid. Granadasse saabudes elasin paar päeva hostelis. Leidsin enda korteri tänu ühele saksa tüdrukule, kes seda mulle soovitas. Elan jõe Genil ääres (Foto: Henek Tomson)

Asukoht on kesklinnast ja ülikoolist pisut kaugel, kuid samas hakkavad minu kodu juurest jooksurajad ja jõe ääres elamine on omaette väärtus.
Elan koos hispaanlase, sakslase ja iirlasega. Korteris räägime ainult hispaania keeles, kuigi inglise keeles suudame end palju vabamalt väljendada. Aga eesmärk on ikkagi hispaania keel ära õppida!

Vägev paberimajandus

Ülikool algas 23. septembril. Kuid enne seda tuli päris palju administratiivseid toiminguid teha. Näiteks tuleb teha elamisluba, kui viibid Hispaanias rohkem kui 3 kuud. See oli üks jooksmine ja paberimajandus.

Vaja oli fotot, koopiaid passist, ülikooli õppelepingut ja kindlustuse koopiat. Lõpuks pidin ootama 2 tundi järjekorras, et saada üks arveleht, mis tuli pangas ära maksta ja siis uuesti minna sinna migratsiooniametisse, et saada üks väike tõend. See peaks tõendama, et viibin siin legaalselt. Kõike seda oleks võimalik teha ka internetis, kuid uuuppsss infotehnoloogia ei ole siin igas sfääris arenenud! Üks pluss, mis Eestis on- kõik on võimalik paberivabalt korraldada!

Avasin lisaks veel pangaarve. See oli suhteliselt mugav ja kiire. Postiga saadetakse koju kaardid ja muud dokumendid.
Muide enamus pankasid sulgevad uksed 14.30 päeval ja kui on vaja maksta midagi, siis paljudes pankades on see võimalik vaid vahemikus 08.00-10.30.

Veel telefonioperaatori valimisest, mis on omaette kunst. Kõnekaart on üks lahendus, kuid suhteliselt kallis ja internet on mahuga piiratud. Kuna elamisluba mul ei olnud siis ei saanud ka püsilepingut ühegi ettevõttega teha. Nüüd peaks olema see võimalik. Varsti lähen proovin.

Transpordivahendiks soetasin endale jalgratta. Ostsin selle kasutatud asjade poest. NB! jalgrattaid varastatakse siin päris sageli. Õnneks minu oma ei paista eriti atraktiivne olevat.

Ülikooli on mul kodust 6 kilomeetrit. Sõidan iga päev jalgrattaga kooli. Hommikuti on sõit ülesmäge ja õhtul allamäge. Tavaliselt kulub 20-25 minutit. Bussiga kuluks umbes 30-40 minutit. Eks kondimootor ole odavam ka

Üle 2000 erasmuslase
Esimestel nädalatel oli Granadas palju Erasmuse tudengite kokkusaamisi.
Osalesin nendel päris agaralt. Tüüpiliselt pidime olema 22-st õhtul kuskil plaza'l (plaza on väljak või plats) Siis kõik tervitavad üksteist ja ajavad juttu- enamasti hispaania keeles. Natukese aja pärast minnakse baaridesse tapa'sid sööma. Tapa tähendab hispaania keeles snäkki, mida koos õlle või muu joogiga serveeritakse.Näiteks "hamburgesas" ja "patatas"

Tapa'de valik on siin väga lai. Tüüpiliselt tellid ühe õlle ja saad valida ise tapa. Õlle hind tavaliselt 2 eurot.Näiteks siin degusteerime Mo´ga "Potaje de castañas´t", mis peaks olema kastanisupp. Päris maitsev oli koos lihaga!

Erasmuse tudengeid oli ühel kohtumisel üle 60. Granadas on kuuldavasti üle 2000 erasmuslase. Veel korraldatakse erasmuslastele palju reise ja muid üritusi. Mina olen käinud matkamas mägedes, rannapeol ja tuleval nädalalõpul Sierra Nevada kõrgemaid tippe vallutama. Veleta näiteks on ca 3300 meetrit.

Professor on seotud Real Madridiga

Ülikooli loengutest on mul jalgpall, ujumine, rattasõit, kergejõustik ja toitumine spordis. Õppejõud paistavad silma oma pädevusega. Näiteks jalgpalli professor on olnud treenerina seotud Real Madridi noortetiimi ja Atletico Bilbao klubiga. Siin õpitakse jalgpalli üpris süvitsi ja palju taktikat kui sellist.Sporditeaduste instituut Granadas

Jalgrattasõidu professor on teadlane, kes abistab ühte tuntumat tiimi maailmas- Movistar, kus on pedaalinud Alberto Contador ja praegu Alejandro Valverde. Kui ütlesin talle, et olen eestlane, küsis ta minult, et kas ma Rein Taaramäed tean. "Muidugi", vastasin. Samuti ütlesin, et väga hea on ka Tanel Kangert, keda ta samuti teadis. Oma ala spetsialist!

Loengutes on pooleks teooria ja praktika. Kõik loengud on hispaania keeles, nii et tuleb osata ja aru saada. Tavasuhtlusega saan hakkama, ent ülikooli loengutes on terminoloogia väga lai. Aga küll ma progresseerun!

Politsei ei keskendub turvalisusele
Granada änavapildis hakkab silma politseinike arvukus. Peaaegu iga suurema tänava otsas on üks või mitu patrulli. Erinevus on selles, et siin ei mõõda nad kiirust, vaid jälgivad üldist tänavapilti. Vahel tundub mulle, et Eestis täidab liikluspolitsei ka riigikassa funktsiooni. Siin on politsei pigem rahva turvalisuse ja kaitse tagaja.

Päris mitmel korral on mind hoiatatud mustlaste eest, kes tänaval proovivad sulle mingit "võlutaime" pähe määrida. Nüüd siis nägin ise ka oma silmaga, kuidas asi toimib!

Põhimõtteliselt tuleb müüja sinu nina alla selle taimega ja annab nuusutada. Seejärel küsib raha- ka nuusutamise eest, sest oled ju juba võlutaime toimet tunda saanud.

Turistile ütles ta, et imetaim aitab armastust ja õnne leida. Ühe peotäie eest küsib 5 eurot ja imekombel näkkas tal 5 minuti jooksul 2 korda.