Koolis õpitu meelde jätmine on iseenesest juba hea mälutreening, kuid kui tundub, et mälu kipub alt vedama, on alati võimalik sellele eraldi tähelepanu pöörata ning mälu turgutada.

Kordamine aitab alati

Kui õpid pähe mõnda teksti, siis loe see mitu korda läbi, seejärel korda seda kas valju häälega või vaikselt oma peas ja kontrolli õpikust üle, kas on õigesti meelde jäänud.

Samas ei toimu meeldejätmine ühes reas, nagu me tavaliselt kirjutame või märkmeid teeme. Ajju info salvestamine toimub seoste või mustrite kaudu. Kui suudame meelde jäetava info seostada millegagi, mida juba teame, salvestub uus teave kergemini. Hea on luua seoseid värvide, sümbolite, riimide, lauluviisi abil, joonistada kaarte või skeeme.

Meeldejätmine on kergem ka siis, kui seda saab siduda mõne tunde või asukohaga, näiteks inglise keele tunnis õpitu meenub tõenäolisemalt paremini siis, kui istud samal kohal samas klassiruumis.

Meeldejätmise hõlbustamiseks saab kasutada erinevaid nippe

Sõnade algustähtedest moodustatud lühendi e akronüümi tehnika:

Jäta meelde sõnade algustähed, moodusta neist sõna ja kasuta seda sõna meenutamisel vihjena.
Näiteks: selleks, et meelde jätta ilmakaared: Kagu, Edel, Loe, Kirre, võib moodustada akronüümi KELK. Ilmakaarte meenutamisel on vaja edaspidi lihtsalt mõelda „kelk“ ning tähed sõnas aitavad ilmakaared meelde tuletada.

Lausete moodustamise tehnika

Sarnane põhimõte nagu akronüümide tehnikal, kuid moodustatakse laused. Näiteks: kui on vaja meelde jätta mandrid, siis võib moodustada lause, mis kergesti meelde jääb: Euraasia Aafrika Lõuna-Ameerika Põhja-Ameerika Austraalia Antarktika – Ema Aitab Lahedal Poisil Aabitsat Avada.

Hea oleks sellise lause puhul ka mõttes luua endale pilt, näiteks mõelda selle peale, kuidas ema kummardub ühe lahedalt riides poisi kohale, kelle nina ees on suur A-tähega raamat.

Mälumaja tehnika

Seosta õpitavad asjad tuntud koha ja selle elementidega. Kujuta ette näiteks oma kodu või mõnd teist hästi tuttavat paika. Jaluta mõttes oma kodu läbi ja määra kindlaks kohad, milles peatud ja mida saad kasutada vihjetena. Näiteks: kui on vaja meelde jätta Eesti peaministrid – Andrus Ansip tervitab sind koduuksel, Juhan Parts võtab koridoris saapaid jalast ära, Siim Kallas on köögis pliidi ees, Mart Laar võtab külmkapist vorsti jne.

Tekivad seosed: Ansip=uks Parts=koridor jne. Meenutamisel piisab vaid ette kujutamisest, et lähed oma koju ja vajalik meenub iseenesest.

Puu tehnika

Joonista teema kohta puu, kus puutüvi on keskne teema või sümbol, iga seostuv teema või märksõna on hargnev oks või põhiharu. Näiteks: kui on vaja meelde jätta soome-ugri keeled, siis puutüvi on soome-ugri keelkond, peamised harud läänemeresoome keeled, ugri keeled jne, väiksemad oksad ungari keel, eesti keel jne.