Vaieldamatult populaarseim videosait maailmas, YouTube, on rünnaku alla sattunud - sait vahendab videosid, kus noored teravate žiletiteradega enda käsi lõiguvad ning mida miljonid teismeealised näinud on.

Uuringu teinud arvavad, et eneselõikumisest võib (taas) saada trend. Nüüd siis enese lõikumise filmimisest. Nad võtsid ka YouTube´iga ühendust, et säärased klipid eemaldataks.

Stephen Lewis, uuringu läbi viinud Guelph'i ülikooli psühholoog nentis, et leidis YouTubes´ist sääraseid klippe üle 5000. Ta analüüsis neist sadat, mida oli vaadatud üle 2 miljoni korra ja jälgis kasutajate kommentaare ning reaktsioone.

Klippide sisuks on näiteks noore naise enese jala lõikumine ning noore poisi käe lõikumine kõva rock-muusika saatel.

Barent Walsh, kes aastaid enesevigastamist on ravinud, sõnab, et selline avalikult eneselõikumise näitamine võib teistele julgustavalt mõjuda.

YouTube´i esindaja ütles kogu loo peale, et kavas on luua kasutajate grupp, kes jälgiks kogu kommuuni ja annaks sellistest videotest teada, misjärel need eemaldada saaks.

Enesevigastamine on noorte seas üsna levinud - umbes 14-24 protsenti teismelistest või noortest täiskasvanutest on seda vähemalt korra proovinud. Lõikumine on levinuim meetod, kuid leidub ka teisi, ütleb Lewis.

Western Illinois'i ülikooli psühholoog Tracy Knight tegi dokumentaalfilmi stiilis lühifilmi enesevigastamisest. Seda on hetkel vaadatud üle 14 000 korra ja see on kogunud 80 kommentaari. Knight sõnas, et video sisaldab klippi ühest õpilasest, kes end filmis, kui oma jalga terava esemega torkis. Samas leiab psühholoog, et YouTube on hea vahend, et inimeste tähelepanu sellele murele rohkem suunata: "See aitab luua avatud sotsiaalset diskussiooni, mis polnud võimalik, kui kogu asi salajas oli."

Lewis ütles ka, et lapsevanemad peaksid oma lapsi jälgima ja neid selliste videote eest hoiatama, sest nende vaatamine võib laste käitumist mõjutada.