MÜÜT NUMBER 1: Akne tekib valest toitumisest

Kuigi pikka aega on levinud arvamus, et akne võib olla seotud toitumisega, puudusid sellekohased veenvad teaduslikud tõendusmaterjalid. Viimaste aastate jooksul on mitmetes uuringutes siiski leitud, et akne võib olla seotud läänelike toitumistavadega. Rohkem esineb aknet neil inimestel, kelle toit sisaldab rikkalikult rafineeritud suhkrut, teraviljatooteid, piimatooteid ja kartulit. Vältida tuleks maiustusi ja kiirtoitu. Aknet tekitab vähem nn „paleoliitiline dieet“, mis oli omane kiviaja inimestele. Seega oleks soovitav süüa pigem puu- ja juurvilju, kala ja muid mereande, mune, seeni, pähkleid ja väherasvasest lihast. Teraviljatoodetest tuleks eelistada rohkelt kiudaineid sisaldavaid täisteratooteid.

MÜÜT NUMBER 2: Akne tekib stressist

Kuigi paljud kaebavad, et nende lööve ägeneb stressiga, on sellele probleemile raske ühest vastust anda. Esiteks on stress ja akne nii sagedased probleemid, et nende koos esinemine on küllalt tavaline. Teiseks on stressis inimene tihtipeale oma välimuse suhtes märksa tundlikum ja aknelööve häirib teda rohkem. Kolmandaks kipub stressis inimene rohkem oma vistrikke pigistama, traumeerides näonahka ja põhjustades sellega ise haiguse ägenemist. Siiski, arvestades asjaolu, et stressi tingimustes vabanevad mitmed stresshormoonid, mis mõjutavad rasunäärmete talitlust ja põletikuprotsesse organismis, võib stressil olla ka otsene mõju akne ägenemisele.

MÜÜT NUMBER 3: Aknet põhjustab puudulik hügieen

Selle väärarvamuse tõttu ei julge paljud arsti poole pöörduda. Enamasti on aknehaigetel keskmisest rasusem nahk, mis loomulikult vajab igapäevast hooldust, kuid puhastusvahendite liiga äge kasutamine võib nahka hoopis liigselt kuivatada ja normaalset kaitsebarjääri rikkuda.

MÜÜT NUMBER 4: Aknehaiged ei tohi kasutada mingit kosmeetikat

Tõenäoliselt pärineb see müüt ajast, kui ei olnud saadaval piisavalt kvaliteetseid kosmeetikavahendeid. Akne ei kao isegi arsti määratud ravimite kasutamisel üleöö, seetõttu on mõõdukas meikimine parema enesetunde tekitamiseks siiski lubatud. Kui Sul on akne, siis peaksid meeles pidama, et Sa ei tohi kasutada liiga rasvaseid ega nahapoore ummistavaid vahendeid. Magama minnes tuleb meik näonahalt hoolikalt eemaldada. Samuti on soovitatav jätta end meikimata, kui pöördud arsti poole — nii on arstil võimalik naha seisundit õigesti hinnata ja määrata Sulle sobivaim ravi.

MÜÜT NUMBER 5: Akne on seotud puuduliku või liiga intensiivse seksuaaleluga

Ka selle argumendi kohta pole leitud veenvaid tõendeid. Pigem võib seos olla selles, et akne esineb vanusegrupis, kus enamasti pole veel välja kujunenud korrapärane ning harmooniline intiimelu.

MÜÜT NUMBER 6: Akne on ainult murdeealiste probleem

Kuigi akne esineb enamasti murdeeas ning on seotud hormonaalsete muutustega, võib haigust esineda ka imikutel (vastsündinute ja imikute akne) ning täiskasvanud naistel ja meestel (täiskasvanute akne). Naistel võib akne ägeneda umbes nädal enne menstruatsiooni ja paraneda pärast seda.

MÜÜT NUMBER 7: Akne möödub iseenesest

Akne võib mööduda iseenesest, kuid see ei ole alati nii. Akne võib kesta aastaid. Akne iseeneslik möödumine ei pruugi lahendada probleemi, sest põletikukolded võivad olla põhjustanud armide tekke. Akne tekkimisel ei tohi oodata põletikukollete iseeneslikku taandumist, vaid tuleb õigel ajal arsti poole pöörduda.