Viimati küsisime oma lugejatelt, kes on vastutav selle eest, et õpilane koolis kohalkäimise kohustust täidaks.

Meie küsitluses osales üle 400 inimese, kellest ligi 60% leidis, et lapse koolis kohalkäimise eest on eelkõige vastutavad lapsevanem ja õpilane ise. Vastanutest 16% oli arvamusel, et vastutus lasub ainuisikuliselt õpilasel endal, 11% leidis, et vastutajaks peaks olema lapsevanem, 8% peab vastutajaks nii kooli kui ka lapsevanemat, 4% kooli ja õpilast ning vaid 2% leidis, et vastutajaks on kooli üksi.

Arvamust sai avaldada ka kommentaariumis.

Arvaja: "Sarnaselt õpilastele esineb laiskust ka õpetajate hulgas. Kui nähakse probleemset õpilast, siis veeretatakse ta napilt läbi, lootes vastutus lükata järgmise õpetaja kaela. Järgmine õpetaja teeb võib-olla seda sama ja nii see lumepall veerema hakkab. Õpilased ise on küll põhivastutajad oma tulemuste eest, kuid ei tohiks unustada vanemate, õpetajate ja süsteemi rolli tervikuna kujunevates tulemustes."

tv: "Peaks olema nagu Euroopas, kus kõrged aiad ümber koolide ja tundide ajaks pannakse väravad ja uksed lukku. Lastelt tuleb rohkem nõuda ja samas õppeaine neile huvitavalt selgeks teha. Olgem ausad, õpetajate üldine tase pole just kiita. Õpilased ütlesid, et nad ei tunne vajadust kodus õppida. Koolis käivad nagu tahavad. Neil puudub igasugune stiimul ja selline ellusuhtumine saab alguse nii kodust kui ka koolist. Neile pole ajusoppi veel jõudnud, et paremini saab elus läbi vaid haritud ja laia silmaringiga inimene. Selleks on vaja aga õigel ajal õppida, õppida, õppida!

Need valitud õpetajad, kes TV-s neist üheksandikest normaalsed klassilõpetajad üritavad vormida, on väga head pedagoogid, seda on kaugelt näha. Jõudu nii õpilastele kui õpetajatele, et kogu see klass kooli hästi lõpetaks."