Taaskord läheneb koolilõpuperiood ning põhikooli ja gümnaasiumi lõpetajad peavad otsustama oma tuleviku üle. Põhikooli lõpetamise järel on otsustada kindlasti lihtsam, kuid oht libastuda on palju suurem. On väga palju noori, kel koolist "siiber" ning otsustavad juba pärast põhikooli lõppu otsida töökoht ja minna oma elu peale. Reaalsus on aga kahjuks see, et põhiharidusega oled sa madalapalgaline lihttööline ning ühel päeval, kui sa sellest ise ka aru saad, on juba võib-olla liiga hilja!

Õnneks enamus siiski jätkab kooliteed. Sisuliselt on 2 valikut: kas kutsekool või gümnaasium. Minnes kutsekooli, oled sisuliselt teinud oma valiku madalama palga kasuks. Mitte alati, kuid üldjuhul küll. Paljud noored aga 16 aastaselt oma tuleviku üle otsustada ei suuda ning lähevad gümnaasiumisse. Eks gümnaasium ongi selline lapsepõlve pikendamine, kuid kui oled lõpetanud gümnaasiumi, on avatud terve maailm ja valikuid on oi-oi kui palju.

Kutsekooli võib minna ka pärast gümnaasiumit, kuid nüüd võib valida juba "kõvemate" ametite vahel. Kui aga kutsekas lahjaks jääb, kuid tahaksid tegeleda siiski praktilise alaga, siis selleks on rakenduskõrgkoolid. Ja kui ka see ei sobi, siis parimatele on ülikool, kus võib haridusteed jätkata veel aastaid!

Paljud noored aga ei ole eriti pädevad, et varases eas teha õige otsus ning sageli astutakse ämbrisse. Poole haridustee peal saadakse aru, et see ei ole just see, mis mind huvitab ja mida tahan terve ülejäänud elu teha. Seepärast tulebki väga põhjalikult kaaluda elukutse valikul. Ja kui sa ei ole piisavalt küps põhikooli lõpuks, siis mine gümnaasiumisse! Nii on sul rohkem aega otsustada ja hiljem avaneb ka oluliselt rohkem valikuid!

Ja see mida räägivad vanemad, seda ärge absoluutselt kuulake! Tehke ikka seda, mis teile meeldib! See, et ema on arst või isa insener, ei tähenda kaugeltki mitte, et sa peaksid nende jälgedes käima! Ja kui isa käsib ärijuhtimist õppida, aga sind huvitab hoopis füüsika, siis tee ikka nii, nagu sulle meeldib, isegi siis kui vanematega tülli lähed! Ühel päeval rahunevad nad nagunii maha, sina aga elukutset üleöö muuta ei saa! Ja ära unusta, et hea haridus on edukuse võti! Keep Going!