Seda saab öelda sooviavalduste järgi, mis on esitatud kutseõppesse. 13. augusti seisuga oli tänavu laekunud 13 500 sooviavaldust kutseõppeasutustesse ja rakenduskõrgkoolide kutseõppe tasemele. Seda on ligi 500 võrra rohkem kui eelmisel aastal. Pooled avalduste esitajad on keskhariduse baasil õppidasoovijad, kelle hulgas on ka neid, kel on omandatud kõrgharidus, kuid nüüd soovivad õppida käelise tegevusega erialal.

Ka valitud erialade populaarsus on sama mis eelmistelgi aastatel - arvutierialad, autoremondi erialad, toiduvalmistamine, hotelli- ja majutusteenindus, juuksur, ärikorraldus ja raamatupidamine.

Populaarsemad koolid on ka tänavu Tartu Kutsehariduskeskus, Tallinna Majanduskool, Tallinna Teeninduskool, Tallinna Tööstushariduskeskus, Tallinna Polütehnikum ning Pärnu ja Haapsalu Kutsehariduskeskused. Väikelinnades ja maakohtades paiknevates kutseõppasutustes on veel vabu õppekohti ning võimalik valida endale sobivas asukohas huvipakkuv eriala, et omandada vajalikud oskused töömaailma siirdumiseks.

Päris uute erialade avamine sõltub töömaailma muutustest ja vajadustest. Kooli õppekavade aluseks on kutsestandardid, mis valmivad koostöös tööandjate esindajatega ja lähtuvad töömaailma vajadustest. Kutsekeskhariduse õppekavasid koostades toetuvad koolid riiklikele õppekavadel. Mõned näited viimaste aastate uutest või planeeritavatest erialadest: pehme mööbli valmistaja, ehitusplekksepp, bürootöötaja, juristi abi, kohtuistungi sekretär, infohaldusspetsialist, kvaliteedi spetsialist, avaliku sektori asutuse finantsist, klaasipuhuja, spaateenindaja jt. Lisaks eeltoodule on koolidel võimalik koostada õppekavasid erinevate osaoskuste omandamiseks.

Kutseõppeasutustes on õppetöö algus muutunud järjest paindlikumaks ja laekunud avaldustes kajastuvad vaid need erialad, kus õppetööga alustatakse septembris. Paljudes kutseõppeasutustes algab osadel erialadel keskkooli baasil õppetöö novembrist kuni veebruari lõpuni - märtsi alguseni. Selline paindlikkus on tingitud kogemusest, kus kõrgkoolist väljalangenu või tööturult vabanenu soovib aega ratsionaalselt kasutada. Peale 1. septembrit avatavad õppegrupid augusti kuu ülevaates ei kajastu.

Kutseharidusse on vabade kohtade olemasolul võimalus valik teha ja õppima asuda kuni 29. augustini või siis jälgida kooliti informatsiooni hiljem avatavate erialade kohta keskhariduse baasil.