Ei, ma ei väidagi, nagu oleks õppekava säravalt täiuslik, eranditult kõik õpetajad plekitud või et iga viimnegi õppeaine kõigile meelt mööda peaks olema. Aga nendest probleemidest oleks ju hulganisti lihtsam üle saada, kui kaasõpilased kokkuhoidvamad oleksid! Olen isegi tundnud, kuidas hästi meelestatud õhkkonnas koolipäevad lausa linnutiivul mööda vuhisevad või lühimad vahetunnid igavikena tunduvad, kuna lihtsalt pole kedagi toredat, kellega seda aega mööda saata.

Meie ise olemegi ju terve maailma tulevik. See uus supergeneratsioon, kes kõik maailma vead ära peaks parandama. Äkki alustaksime siis koolikeskkonnast? Tuleksime hommikul kooli ning naerataksime vastutulijatele. Parimale sõbrale, klassikaaslasele, õpetajale, isegi naabri Vellole või külajoodikule - kes teab, millal nendele keegi viimati naeratas? Tervitaksime teineteist, ka õpetajaid. Niimoodi meeldivalt.

Küsiksime, kuidas kellelegil läheb. Ja päriselt huvituksime sellest. Ütleksime üksteisele midagi ilusat. Ei kardaks häid emotsioone välja lasta. Räägiksime mõne nalja, räägiksime teisegi. Naudiksime seda, kuidas mitte ainult meil, vaid ka tervel kooliperel on naeratus
suul. Ka neil, kel õppetöö ei suju või kes väga ei jaksa pingutada. Ikka on toredam õppida, kui kollektiiv on sõbralikke nägusid täis. Vaata, kuhu tahad, no ei jää suunurgad allapoole, kui õnn õhus on!

Aga miks meid üldse huvitab nii väga, mida teised kannavad, mida õigeks
peavad või kuidas oma elu elavad? Kas kooli mõte ei peaks nimelt olema
õppimine, arenemine? Õppeasutused ei ole ju ometi loodud selleks, et sa
alalõpmata peaksid pead murdma selle üle, kui ägedad riided sul on, kas sul ikka on popimad sõbrantsid või kes kellega käib. Ehk jätaksime need teemad kooliseintest väljaspoole? Astuksime kooliuksest sisse ning oleksime valmis õppima, arenema, olema parem inimene.

Sulle ei meeldi, kui keegi sinu kohta jutte levitab või sulle midagi halba ütleb, ega ju? Aga miks oled sina siis nii aldis teistele nii tegema? Kui tunned, et kohe tõesti tahaks teisele halvasti öelda, proovi hoopis talle midagi kena öelda. Mulle meeldib su seelik! Sa olid nii tubli eile keemia tunnis! Vau, kui kiiresti sa tunnika valmis said!
Mul on kaks õuna kaasas, soovid teist? Olgu, sul läks see töö halvasti, aga tule, ma lohutan! Teed töö uuesti, pole hullu midagi!

Näed. Oleks ju hoopis toredam.