Miks ei või valmis võistlustööd pildistada? Aga sellepärast, et keegi pudrunäpp oli suupistete võistlustöö taldrikuga hooletult ümber käinud ja eksponeerimisele viies oli osa suupistekattest taldrikule pudisenud. Suupisted ei tohi pudiseda! Lisaks kuri pilk kokamütsi alt ja iga puupeast pildistaja saab aru, kui vähe ta haute cuisine'i tagatoast ja toidustilistikast teab. Samasuguse kire ja enesekriitikaga suhtuvad oma ametitesse ka teised Tallinna Teeninduskooli õpilased.

Kommivõlur Eneli, kelle komme süües ei saa maiasmoka suu ja aju aru, kas ampsu maitse on mõrumagus või hoopis hapu. Tordimeister Karl, kes otsib lumevaesel jaanuarikuu nädalavahetusel Kõrvemaa metsadest söödavat samblikku, millega anda jõhvika-toorjuustukoogile viimast ning Eesti loodusele viitavat new nordic'u lihvi. Koos maikuuga veeretatakse välja rohelised munad – suured grillid ja Lubja mäe ots saab täis grillilõhna. Grillil valminud hea ja parem on lahkesti kättesaadav ka kogu linnarahvale – leia vaid värav üles ning astu sisse Teko restorani.
Kommivõlur Eneli
Tallinna Teeninduskool on moodsa õppekeskkonnaga tegusate teenindajate kool. Põhja-Eesti suurimas majutuse-teeninduse-kaubanduse valdkonna kutseõpet pakkuvas koolis on viis õppesuunda: kokandus ja restoraniteenindus, toiduainete tootmine ehk pagari-kondriitri õpe, majutusteenindus, iluteenindus ning kaubandus. Teko õpilased hindavad kõrgelt õppeainete vahelist integratsiooni – kõik üldainete käigus omandatud teadmised saavad kinnitust ja läbiproovimist ka praktilistes tundides. Koolisisene praktika läbitud, liigutakse edasi töömaailma. Praktikad algavad juba esimese õppeaasta talvel – nii on võimalik saada kiire tagasiside, kas valitud eriala üldse sobib.

Kokk – see on meeskonna juht

Kokandus on Teko alustala olnud kooli algusest peale, kokaks saab õppida nii pärast põhikooli kui ka gümnaasiumi. Kokk – see on meister, kes juhib väikest meeskonda, käsitseb oskuslikult oma töövahendeid ja kohtleb toorainet austusega. Tema valvsa pilgu all valmivad road külalise lauale õiges järjekorras ja õigel temperatuuril.

Oleme uhked oma vilistlaste üle – Eesti kandidaat Bocuse d´Ori 2018. aasta Euroopa eelvooruks on Pavel Gurjanov, tema abikokaks on 2017. aasta vilistlane Martin Kasperovich. Noored kokad saavad juba õpingute ajal kätt proovida ja testida külastajate maitsemeeli kooli õpperestoranis koos Eesti parimate peakokkadega lõunaid valmistades – olles viimastele pigem noorte kolleegide kui õpilaste eest.

Noor Meister 2018 kokavõistleja Märten
Gastronoomia annab suurepärase võimaluse loovuse väljendamiseks, lisaks nägemismeelele kaasatakse teose loomisse maitsmine ja haistmine – tekib tõeline mitmedimensiooniline postmaterialistlik kunstikogemus – ja taldrikule ei jää midagi.

Teenindaja toob külalised majja

Ükski roog ei jõua köögist tellija lauale restoraniteenidaja abita. Ükski teine eriala pole nii mitmekesine kui kelneri oma – iga päev pakub uusi kohtumisi ja võimalusi erinevate inimeste tundmaõppimiseks. Tema ülesanne on luua külalisele turvaline ja meeldiv keskkond, et kõik, mis köögist kokkade käte alt tuleb, oleks õilistatud ka parima teenindusega. Klienditeenindus annab võimaluse suunata inimeste tähelepanu detailidele, mis moodustavad terviku nimega positiivne teeninduskogemus. Tekos saab õppida pärast põhikooli lõppu restoraniteenidajaks ja töökohapõhises õppes vanemkelneriks.
Kristi Piht
Nüüd suve hakul sobib hästi proovida ka ise teha üht suvist jooki, mille autoriks on 2017. aasta Monin Junior Cupi võitja Kristi.
  • 10 ml Monini rohelise õuna siirupit
  • 20 ml Monini yuzu-püreed
  • 20 ml Salvesti porgandimehu
  • 20 ml värskelt pressitud sidruni- ja apelsinimahla
  • 50 ml mullivett
Šeigi koostisosad ja vala koos jääga klaasi, lisa mullivesi. Rosmariinioksake – see on puhas ilu.

Rohkem kaneeli!

Pagar-kondiitri eriala on olnud läbi aegade Tallinna Teeninduskoolis üks populaarsemaid. Lisaks tavapäraste leivatoodete valmistamisele saab siin selgeks eritoitumisega seotud pagaritoodete valmistamise – veganipavlova maitseb sama hästi kui tavapärane beseekook ja gluteenivabad küpsetised kerkivad-küpsevad suus sulavaks. Pagar-kondiitriks saab Tekos õppida põhikooli lõpetanu, kondiitriks pärast gümnaasiumi, meisterkondiitriks töökohapõhises õppes ja abipagari õppel pole põhihariduse nõuet.

Pagareid-kondiitreid saadame Erasmus+ abil ka Euroopasse töökogemusi omandama. Eelmise aasta õpiränduri Liisi blogist saab lugeda, kuidas on töötada Brüsseli Biasetto Pâtisseries, mis saadab iga päev tooteid ka Belgia kuninga lauale.

Tallinna Teeninduskooli vastuvõtuinfoga saab tutvuda kodulehel või Facebookis.

Jaga
Kommentaarid