TTHK ees on avatud uste päeva puhul väike tõstuk, hiljem selgub, et masin on märk sügisel algavast uuest ajajärgust. Seni Tallinna Transpordikoolis antud logistikaõpe kolib sügisest Tallinna Tööstushariduskeskusesse. Lisaks võetakse üle infotehnoloogia erialad. Kokku hakkab koolis õppima uuel õppeaastal eeldatavasti 2400 inimest.

Laias laastus võib TTHK ajaloo kokku võtta nii: oli tüdrukutele suunatud Tallinna Kergetööstuskool ja eelkõige poistele mõeldud Tallinna Mehhaanikakool. Tänaseks on kaks maja ühendatud nii sisuliselt kui ka füüsiliselt ja poiste ning tüdrukute erialasid enam pole. Erialade valik on äärmiselt põnev ja lai.

Kõikvõimalik oluline info — sisseastumistingimused, eralade kirjeldus, õppeaja pikkus jne on saadaval kooli kodulehel. Kuid üks asi on kirjeldus ja fotod, teine asi vahetu emotsioon.

Emotsioon, mida TTHK lahtiste uste päev kõige enam pakkus, oli üllatus. Esiteks oli üllatav, et koolis on kõige nõutum eriala mehhatroonika — see on sõna, mille peale iga tõsisem humanitaar kiiresti jooksu pistab. Tase on niivõrd tugev, et iga-aastasel konkursil Noor Meister on TTHK kooli võistkond alati favoriitide seas.

Üllatus oli ka suurepärane praktikabaas. Kooli suurtes töötubades oli kõik vajalik olemas: CNC pink, laserlõikur, isegi keevitusrobot. Autotehnikuks õppijatele sõiduautod, rääkimata automaalritele vajalikest poritiibadest ja ustest. Veel üks üllatus — automaalri eriala on populaarne ka tüdrukute seas.


  • õpe põhihariduse ja keskhariduse baasil
  • päevane, õhtune ja kaugõpe
  • õppetöö nii eesti kui vene keeles
Kõikides tööklassides jäid silma ja kõrva erinevad mõisted, mida tihtilugu tööportaalides mainitakse: keevitus, CNC-võimeline, külmamehhanik (muuseas, mujal seda eriala ei õpetatagi), autodiagnostik, metallitöötlus. Nähes kõiki neid erinevaid masinaid ja õppeklasse, siis on ka täiesti kindel, et kõikidel erialadel on ka tugev IT õpe. Üks asi ei olnud üllatav — nimelt see, et just robootika töötoas oli koos suurem hulk noormehi. Ruumis siblis ringi robot ja riiulis oli droon.

Avatud uste päevade ajal toimus Tööstushariduskeskuses lisaks mehhatroonikute võistlusele ka rätsep-stilistide kutsevõistlus. Kusjuures pinget oli tunda — karmi komisjoni silme all toimus võhiku silmade jaoks midagi puzzle kokkupaneku sarnast. Seina peale kinnitatud juhendi järgi otsustades valmis lõpuks midagi päris keerulist ja rohkete volangidega.

See, et TTHK annab ka juuksuri kutseõpet, ei olnud üllatus, küll aga oli üllatus sealne juuksuritöökoda. Ilmselt on see Eesti suurim, muuseas sinna on väga oodatud ka kliendid — kuskil peavad tulevased juustevõlurid ju harjutama!

Seda, et on olemas ka sisekujundaja assistendi, müüja — klienditeenindaja ning sisustus- ja kodutekstiilide valmistaja õpe, ei tea ilmselt paljud. Nahktoodete valmistamist aga mujal enam ei õpetatagi. Ka nende erialade juures on oluline roll IT õppel. Sisekujunduses on tarvis 3D jooniseid koostada, klienditeeninduses on oluline kaubandusprogrammide tundmine. Paljud sisekujundust õppinud noored on oma haridusteed hiljem ka Eesti Kunstiakadeemias jätkanud.


Sügise suurim uudis - logistika ja IT erialade lisanudmine
Sellest, mida kooli lõpetajad oskavad, saab aimu ka kooli juures tegutsevas kaupluses. Nimelt on seal müügil nii õpilaste tehtud rõivad, sisekujunduselemendid kui ka muud põnevat, mida õppimise ajal valmistatakse. Kindel on, et tegemist on ainulaadsete toodetega, mida kuskilt mujalt ei leia. Silma jäid põnevad põrandalambid, üks väga kena meeste mantel ja tumbad.

Koolist väljudes surutakse lahke naeratuse saatel pihku TTHK erialasid tutvustav kataloog, mis kannab nime „Mida oskad sina?”. Nendel noortel, kes peavad plaani õppima minna, on mõistlik endale esitada küsimus: mida ma tahaksin osata? Vaata erinevaid võimalusi SIIT.

Jaga
Kommentaarid