Tuletagem meelde, mida meie jaoks tähendab kool. Esimese asjana meenuvad hinded. Nende pärast rõõmustatakse ja kurvastatakse. Aga juhul kui vaatame hinnetest kaugemale, siis otsime me koolipingist vajalikku tarkust, et leida elus oma koht. Õppetöö algus tähistab aktiivse tegevuse algust ka õpilasesindustele üle Eesti. Loodame, et sügis toob koolide õpilasesinduste sekka uusi liikmeid koos värskete ja lennukate ideedega, mis võtavad konkreetse kuju tegevusplaanides ning realiseeruvad ühistes sündmustes. Uuel hooajal jätkab kindlasti Eesti Õpilasesinduste Liit juba teada-tuntud tegevusi: õpilasesinduste koolitusi, õpilaste esindamist ja meie õiguste eest seismist.

Kuidas muuta kool kohaks, kuhu iga päev oleks hea minna? Koolipäeva muutmise nimel peavad üheskoos vaeva nägema nii õpilased kui ka õpetajad. Igal aastal sõlmivad Haridus- ja Teadusministeerium, MTÜ TORE, MTÜ Lastekaitse Liit ning Eesti Õpilasesinduste Liit Koolirahu lepingu, mille eesmärk on tagada koolis töine ja sõbralik õhkkond, kus õpilaste ning õpetajate koostöö tugineks teineteisemõistmisele ja usaldusele.

Kuuldes sõna Koolirahu võib tekkida küsimus: “Milleks meile rahu? Kas olukord on tõesti nii hull?” Nii see kindlasti ei ole. Iga-aastase Koolirahu eesmärgiks on luua turvaline ning hea kool kogu kooliperele. Selleks, et rahulikult õppida, on noortel koos täiskasvanutega vaja luua positiivne koolikeskkond.

Siiski ei saa paber ega allkiri üksi muuta meie koolipäeva rõõmsamaks või vähendada koolipingeid. Seda saame me teha vaid ise, lisades ranitsasse õpikute kõrvale veel killukese positiivsust, heasüdamlikkust, arusaamist ja õpihimu.