1. Tee ajaplaan

Parim viis stressiga võitlemiseks on luua plaan, mis ei lase stressil su elu üle võimust võtta. Ja kuidas seda teha? Loo endale ajaplaan, kuhu paned kirja kõik kooliprojektid- ja ülesanded, tegevused pärast kooli ja kõik muu, millega sa tegelema pead. Kalendrit pidades suudad kõik oma ülesanded konrolli all hoida ning võid kindel olla, et sa ei unusta midagi olulist.

2. Maga piisavalt palju

Kõige tähtsam stressiga võideldes on tagada endale piisavalt palju und. Paljud teismelised ei maga öösiti soovitatavat 8-10 tundi. Unepuudus võib aga oluliselt mõjutada sinu panust koolis. Nii et pane aga arvuti kinni, lõpeta telefonikõne ja poe kooliõhtutel varakult voodisse.

3. Ignoreeri õelutsemist

Suhtedraamad koolis pole kellelegi uudis. Kui olukord aga lausa käest kipub minema, siis ei ole seda mitte lihtne taluda. Leia keegi, kellega saad rääkida ning kes sind toetab. Oluline on, et oskaksid õelutsemist filtreerida ja halva lihtsalt endast mööda lasta. Kuna õelutsejaid muuta ei saa, on pääseteeks ignoreerimine.

4. Tervislik “põgenemine”

Koolis käimine on väga oluline. Kuid kui stress hakkab kimbutama, püüa teha midagi teises keskkonnas, et saaksid oma mõtted mujale. Mine kaubamajja, parki, veeda aega sõpradega või tegele oma lemmik spordialaga. Kuid vaata, et see väike põgenemine ei saaks tähtsamaks kui su koolitööd.

5. Ära lükka tänaseid tegemisi homsesse

Kui jätad alati kõik asjad viimasele minutile, avad ju ise stressile ukse! Kohustuste edasi lükkamine põhjustab stressi, tekitab muret ning kokkuvõttes ei ole kiirustades tehtud töö kunagi kõige parem. Kuigi see ei pruugi alati võimalik olla, proovi suuremate asjadega esimesel võimalusel alustada — nii suudad stressirohkeid olukordi kindlasti ennetada!

6. Söö toitu, mis on mõttetegevusele kasulik

Justnimelt! Sellised toidud, mis on su ajule head ja aitavad kaasa mõttetegevusele, on täiesti olemas. Lisaks sellele aitavad need kaasa keskendumisvõimele ja täidavad su energiaga, et saaksid kõik kooliasjad tehtud enne, kui stressilaine sind tabab. Püüa süüa rohkem kala ja kana, proteiini, puu- ja köögivilju. Muide, pähklid, pähklivõi ja munad on suurepärane proteiiniallikas. Püüa tarbida vähem kofeiini, pastat ja süsivesikuid, sest just need mõjuvad keskendumisvõimele halvasti.

7. Keskendu olulisele

Siin on üks soovitus: keskendu sellele, mis on tõeliselt oluline. Kohe, kui tunned, et koormus on liiga suur, pühenda vähem aega pärast kooli tegevustele, sõpradega koos olemisele või muule virrvarrile, mis su elus lisastressi võib tekitada. Kooliasjad on paraku kõige olulisemad. Sa saad oma sõpradega alati nädalavahetusel kohtuda, kuid kui sa petad end kooliasjades, on seda hiljem palju raskem heaks teha.

8. Ära kuritarvita alkoholi ega muid mõnuaineid

Kui koolitegevus on su viimsele piirile viinud, ei ole abi ka alkoholiga eksperimenteerimisest. Kui vähegi hoolid oma füüsilisest ja mentaalsest tervisest, siis väldi tubakat ja muid mõnuaineid. Kui tunned, et need sind siiski ahvatlevad, räägi nõustaja või mõne usaldusväärse täisealise sõbraga. Nemad saavad aidata sul mõista, kui riskantne on selliste ainetega “mängida”.