1. Keskendutakse üksikute inimeste vigadele, mitte meeskonna kui terviku tugevustele

Iga projekt vajab õnnestumiseks kogu meeskonna pingutust. Projektijuhid peavad oskama võimendada ja integreerida projekti töösse tiimiliikmete erinevaid motivatsioone, analüütikavõimet, eneseväljendusoskusi ning muid võimeid ja oskusi ning oskuste taset. Vigade ilmnemisel tuleks osata nendest ühiselt õppida, mitte üksikuid inimesi süüdistada. Kui midagi läheb valesti, on ainus süüdlane projektijuht.

2. Projektijuhid ei käitu tiimi liikmetena
Projektijuhid, kes käituvad vaid oma autoriteedi ja võimu näitajana, kukuvad läbi. Edukad projektijuhid teenivad ära oma meeskonna usalduse, käitudes tiimi täieõigusliku liikmena, eirates hierarhialiine ning keskendudes iga tiimiliikme väärtustele ja vajadustele.

3. Tehakse kõik ise ära või keskendutakse ainult detailidele
Edukas projektijuhtimine põhineb delegeerimisel ja koordineerimisel. Projektijuhi kohustuseks on jagada õiged ülesanded ja kohustused õigetele inimestele. See aitab projektijuhil hoida silma peal suurel pildil ning tõsta meeskonnaliikmete motiveeritust.

4. Tööriistaga loll on ikka lihtsalt loll
Liiga paljud projektijuhid alustavad projekti projektijuhtimise tööriista või tarkvara ettevalmistamisega, kuid projekti visiooni, plaani ja tegevuskava ei saa tööriist ise välja mõelda – need tuleb sinna sisestada. Projektijuhtimise tööriist või tarkvara peaks toetama projekti planeerimist ja ellu viimist ning meeskonnatööd, kuid ei saa kunagi kompenseerida nõrka projekti ega meeskonna juhtimise oskusi. Projekt on alati inimeste asi.

5. Välditakse muutusi
Iga projekt võib aja jooksul muutuda nii suuruselt, ajaliselt, eelarveliselt kui ka kvaliteedi poolest. Et projekt oleks edukas, peab projektijuht muutusteks valmis olema ja neid aktsepteerima.

Philipp Bousa on töötanud konsultandi ja vanemkonsultandina erinevates ettevõtetes, projektijuhina ettevõttes IBM Global Business Services ning on hetkel IT strateegia juht ettevõttes Accenture Germany Focus Areas.
Philipp Bousa annab 7.-8. oktoobril ja 18.-19. novembril projektijuhtimise ingliskeelseid loenguid EBSi Avatud Ülikoolis. Avatud Ülikooli loengutesse on oodatud kõik huvilised. Rohkem infot siin: http://www.ebs.ee/et/avatud-uelikool/valdkonnad/juhtimine