Teoreetilised teadmised praktikasse

Sellest õppeaastast 3. kursusel õppiv soojusenergeetika tudeng Kristjan Suurorgi sõnul andis suvine praktikakogemus talle muuhulgas juurde õpiindu. “Ootan eriti suure põnevusega sügisel algavat katlatehnika kursust. Kuna sain suvel praktilisi teadmisi kogu energiatootmise protsessist, siis tunnen, et nüüd saan juba sisuliselt õppejõu ja kaastudengitega kaasa rääkida ja arutleda. Saadud kogemus annab mulle kindlasti erialast enesekindlust,” rääkis Kristjan.

Kristjani praktika keskendus Adven Eestis hakke- ja gaasikatlamajade energia tootmise protsessidele. “Sain praktilise kogemuse katlamajade korraliste hooldustööde korraldamisest. Võtsime kateldest veeproove, tegime auru ja vee läbipuhkeid, täitsime soola anumaid ja tegime visuaalset kontrolli ja valmistasime uueks kütteperioodiks ette mittetöötavaid katlamaju. Ühesõnaga ma sain näha ja ise läbi teha väga palju erinevaid etappe, mis selle valdkonna spetsialisti töös ette tulevad ja kõik raamatutest loetu justkui elustus ja muutus reaalseks,” rääkis Kristjan töödest, milles tal praktikandina osaleda õnnestus.

Tallinnast pärit noormees lisab, et praktika andis talle võimaluse arendada ka distsipliini ja meeskonnatööd. “Hommikul kell 8.00 pidin olema operaatoriruumis ja valmis koosolekuks, kus panime paika eesootavad ülesanded. Päeva jooksul tegutsesime alati koos paarimehega. Sain hea ettekujutuse ka suure firma töö jaotusest ja firma toimimisest, kuna Adven Eesti üksused asuvad Eesti erinevas paigus. Selliseid teadmisi on koolipingis väga raske omandada ja see kogemus aitab tudengil päris hästi aru saada, millises ettevõttes ta pärast õpingute lõpetamist tööle tahab asuda,” rääkis Kristjan. Oma valiku kandideerida suvisele praktikale just Advenisse tegi ta kahel põhjusel. Talle pakkusid väga huvi Adveni kasutatavad uudsed tehnoloogiad ning täiendava tõuke andis varasematelt praktikantidelt kuuldud positiivne tagasiside.

Päriselu muutub kiiremini kui õpikud

Muhumaalt pärit Jarmo Ling õpib samuti TTÜs soojusenergeetikat 3. kursusel. Jarmo sõnul on praktika oluline osa õppetööst, mis võimaldab olla kursis valdkonna kõige uuemate arengutega. “Kuigi TTÜs saadavad teadmised on väga head, siis tihti areneb elu tootmises kiiremini kui koolimaterjalid järele jõuda suudaksid. Ettevõttes reaalselt tööd tehes saad uusi teadmisi ja kasulikumalt kui koolipingis. Ilma praktilise väljundita koolitarkusest palju kasu ei ole,” selgitab Jarmo.

Advenis sooritatud praktikal olles oli Jarmo ülesandeks jälgida katlamajade hooldustöid. “Sain väga hea ülevaate nii vanematest kui tänapäevastest katlamajades, tean paljude soojusseadmete võimsusi, suurusi ja mahte põhimõtteliselt peast. Tänu praktilisele kogemusele mõistan, mis vahe on aurukatlaga ja veekatlaga katlamajadel, kuidas need ülesse ehitatud on ning miks need just sel moel ülesse ehitatud on,” tegi ta ülevaate praktikal õpitust.

Ka tema peab lisaks erialastele teadmistele oluliseks arusaama ettevõtte toimimisest. “Sain aimu sellest, millega tegelevad erinevad töötajad energeetika ettevõttes. See on mulle oluline teadmine kui hakkan peagi enda karjääri jaoks kindlat töökohta valima,” rääkis Ling. Advenisse sattus Ling praktikale samuti soovituse peale. “Ettevõte võib ju olla väga suur ja mainekas, aga kui seal tudengitele praktika vältel erialaseid tegevusi ei usaldata, loob praktika vähe väärtust. Seetõttu oli minu jaoks väga oluline, et saaksin praktikakohas ka ise käed külge panna. Õppejõudude sõnul on Adven just seetõttu üks tudengite poolt hinnatumaid praktikakohti,” rääkis ta praktikakoha valikust.

Praktikakoha leidmine on väljakutse

Ragnar Mednikov on TTÜ soojusenergeetika 3. kursuse tudeng. Tema sõnul ei ole praktikakoha leidmine hoolimata sektoris valitsevast tööjõupõuast lihtne. “Paljud ettevõtted ei soovigi suveks praktikante võtta ning konkurss olemasolevatele kohtadele on üsna tihe. Adveni pakkumine oli väga atraktiivne, kuna võrreldes teistega sai selles ettevõttes oma erialast üsna hea ülevaate,” rääkis Ragnar.

Ragnari sõnul andis praktikakogemus talle julgust ja enesekindlust tööde planeerimisel initsiatiiv haarata. “Praktikal olles sain aru, et spetsialistina on ülioluline silmad lahti ringi käia ja märgata neid asju, mida oleks vaja teha. Valdkonna parima tundjana tuleb võtta kogu vastutus selle eest, et leida üles probleemid ja ohukohad ja pakkuda lahendusi nende kõrvaldamiseks. Minu jaoks kinnistus teadmine, et tööl tuleb endast alati anda 110%,” lisas Lääne-Virumaalt pärit Ragnar.

TTÜ tudengitel on seljataga aktiivne praktikasuvi, mis ei aita neid mitte ainult edasises koolitöös vaid annab kindlasti parema stardipositsiooni ka tööjõuturule sisenemiseks. Kõik noormehed soovitavad justkui ühest suust, et praktikakoht tasub endale õpingute jooksul leida igal juhul ja isegi siis kui õppekava selleks ei kohusta.

Adven Eesti kommentaar:
Adven Eesti personalijuhi Ivi Aluoja sõnul võtab ettevõtte praktikante vastu igal aastal. “Meie eesmärk on aidata kaasa energiavaldkonna tudengite paremale ja tööturu vajadustest lähtuvale ettevalmistusele. Aitame tudengil kasvada tulevaseks töötajaks. Vaid reaalsetes tööolukordades õpib tudeng rakendama õpikutarkust ning õpib juurde palju uut, mida koolipingist kaasa ei saa,” selgitas Aluoja. Adveni Eesti ja Tallinna Tehnikaülikool on tudengitele praktiliste oskuste andmisel teinud pikka aega koostööd. “Möödunud kevadel sõlmisime ka koostöökokkuleppe, et meie koostöö järelkasvu arendamisel oleks veelgi eesmärgipärasem. Lisaks praktikakohtadele anname TTÜs loenguid, kaasjuhendame tudengeid lõputööde kirjutamisel. Igal aastal pakume välja ka magistritöö teemasid ning üliõpilastel on võimalus külastada Adven Eesti tootmisobjekte,” rääkis Aluoja.