Tänane nutikas IT õppija katsetab ise erinevaid võrgu- ja riistvaralahendusi, ehitab ennekõike endale ja sõpradele turvalise IT-lahenduse, kus kõik arvutid-tahvlid-telefonid oskavad omavahel suhelda. Kavalamad nende seast oskavad välja guugeldada kõik õiged lingid ja vastused ning kui loogika, loovus ja taiplikkus ka veel appi võtta, ongi hea ja eluks vajalik haridus käes!

Kas sa juba tead, mis üritus on GameDev Days?

Kui said pihta, et „Dev“ on lühend sõnast Development ja see tähendab arendust, siis tasub sul edasi mõelda tarkvaraarendaja põnevale, kuid keerulisele elukutsele. Lihtsamate arvutimängude mängimisega saab tänapäeval hakkama igaüks, ka moodne vanaema ja vanaisa. Kuid kes neid mänge ikkagi loovad? Võiksid see olla sina? Või hoopiski, kui sa oled kogu aeg mõelnud, kuidas ikka töötavad suured andmebaasid, mida me igapäevaselt kasutame? Kuidas liiguvad seal andmed ühest baasist teise? Või kui sa oled katsetanud teha ise uut mobiiliäppi, kas niisama põnevuse pärast või selleks, et oma elu lihtsamaks muuta? Kui sa ka kõigile nendele küsimustele tahad vastust saada või neile osaliselt juba jaatavalt vastasid, siis kuula oma kutsumust ning tule õpi tarkvaraarendajaks! Hea mõte, eks!

Kas sa kruvisid lapsena lahti kodus oleva vana raadio? Või vaatasid sisse oma arvutile või telekale? Või tundus kitarri asemel põnevam hoopis helipult?

Või hoopiski küsisid vanematelt, kuidas tuleb vanaisa hääl telefoni sisse või tädi pilt teleekraanile, siis sea sammud õppima telekommunikatsiooni. Kooslus heli-pilt-valgus on see, mis on alati inimesi võlunud, kuid kuidas tehniliselt seda põnevat ja keerulist maailma luua, seda võiksid õppida just Sina! Telekommunikatsiooni spetsialistid on hinnatud tulevikutegijad, just nende tehnilised oskused ja teadmised on aluseks tänastele igapäevastele mugavustele – mobiilside, kiire internetiühendus, terav telepilt ning kvaliteetne heli.

On sul tunne, et tahaksid kõike teha – veebilehti, fotosid ja filme, kujundusi ja 3D-graafikat, heli- ja videopilti ja ...?

Kas sinu unistus on luua ägedaid veebilehti ja tahad, et sul oleksid nii head IT-oskused kui ka teadmised programmeerimisest? Või huvitavad sind saladused, kuidas mõjuvad veebilugejatele erinevad tehnilised trikid, kujundused ja värvilahendused? Kui palju filmi on palju ja milline on tegelikult selge pilt? Miks mõnikord on animatsioon tore ja milline on tegelikkuses üks hea veebikujundus? Siis vii oma unistused teoks ja tule õppima multimeedia spetsialistiks. Usu, see on vahva!

Kuidas panna värvid särama?

Sulle meeldivad ilusad ja korrektsed trükised, sul on kätt ja silma ning meeldib arvutiga joonistada ja kujundada, siis trükiste ettevalmistajaks õppimine on hiiglama hea mõte. Hea graafiline lahendus vajab alati kõrvale selget ja täpset silma, et kujundatu ekraanil ja paberil viimase peal välja näeks. Just Sinu võimalus on saada selliseks tegijaks, kes lisaks vingele kujundusele oskab töö tulemust ka tehniliselt teha ja näha. Kotkapilguga trükiste ettevalmistaja on alati oodatud tegija nii suurtesse kui ka väikestesse trükikodadesse ja reklaamibüroodesse.

Kas sa oled mõelnud, kuidas saab pilt T-särgile või kommipaberile?

Kui sulle meeldivad trükitud plakatid, kaunid pakendid; kui sa usud, et paberil olevad raamatud ja ajalehed-ajakirjad on ägedamad nende e-sõsaratest, siis on trükitööstus sinu tulevik. Suured ja väikesed trükimasinad, keerulised ja lihtsad järeltöötlusseadmed, täpne silm ja veelgi täpsemad mõõteseadmed. See tunne, kui oled teinud valmis oma esimese täiesti iseseisva trükise ja sa tahaksid alustada kohe järgmise tegemist, on äge. Trükitööstus on võlumaailm, mis on ainult kõige tugevamatele!

Oled unistanud fotograafi glamuursest elust?

Vale mõte! Sa oled unistanud fotograafi raskest ja keerulisest elukutsest. Olla originaalne, olla mõjus ja olla hinnatud. See kõik nõuab enesedistsipliini, vastutus- ja kohusetunnet, aga ka palju jõudu, sest fotograafide varustus on suur ja raske. Ühe ilusa pildi suudab juhuslikult valmis klõpsida meist igaüks, kellel on kaameraga telefon, aga teine ja kolmas pilt? Selleks, et su teine, kolmas ning sajatuhandes pilt oleksid ägedamad kui esimene, siis tule ja õpi fotograafiks. Poolteist aastat täis põnevaid kohtumisi, huvitavaid töid ja raskeid katsumusi möödub linnutiivul ning glamuurne elu ei ole enam kaugel.

Milleta ei tööta ükski tehnikavidin, kuid mille peale me iga päev ei mõtle?

Saagu valgus ja valgus saigi! Tahaksid, et elekter oleks kogu aeg olemas? Sulle tegelikult meeldib hullupööra füüsika, aga sellest ei ole sõprade seas popp rääkida? Sa toppisid vanaema sukavardaid nendesse kahte auku, mis on seinas ning mida kutsutakse pistikupesaks? Tundsid ennast ära? Väärt mõte on õppida sisetööde elektrikuks. Teadmised ja oskused, mis kuluvad ära igas majapidamises ning sinust saab hinnatud spetsialist, kes teeb rõõmu igale elektritööde ettevõtjale. Sisetööde elektriku oskustest ja teadmistest sõltub paljugi. Esmalt muidugi see, et siseruumides oleks elekter olemas, ning loomulikult see, et see oleks ennekõike ka turvaliselt paigaldatud. Tule ja õpi ametit, mis teeb meie kõigi elu mugavaks ja turvaliseks.

Kas sulle meeldib idee, et kõik toimib ainult nupuvajutusega – või isegi ilma?

Siis oled sa sündinud automaatikuks! Nutikas automaatik nuputab niikaua, kui on oma elu mugavaks muutnud. Vajutad nuppu ja tuba läheb soojaks, vajutad puldile ja avaneb värav, plaksutad käsi ja sulguvad kardinad. Elu nagu filmis. Ja tegelikult saab kõike seda õpetada selgeks ka arvutile-tahvlile-mobiilile. Kui sa tunned, et tahad enda ja teiste elu mugavaks muuta, siis tule ja õpi automaatikuks. Usu, et sa oled juba pikisilmi oodatud tegija meie tööturul!

3.–4. maini toimub Noor Meister 2018. Ela kaasa meie võistlustele, külasta meie kooli boksi ja proovi kätt meedia osakonna töötoas või T-särgi trüki töötoas!

18. mail on aga lahtiste uste päev. Tule tutvu meie erialadega, osale koolimaja tutvustaval ekskursioonil, pane oma oskused proovile töötubades ja uuri infot kooli kohta otse asjatundjatelt – nii õpilastelt kui ka õpetajatelt.

Leia meid Facebookist ja Instagramist. Kõige täpsem info www.tptlive.ee.

Jaga
Kommentaarid