Kooli vilistlased on edukad oma õpitud erialal

Varem lõpetanud koolikaaslaste hea käekäik, töövõimalused ja karjäär õpitud ametis näitab kõige paremini kooli sisu. Ükspuha kui peene nimega uksest sisse käid, kui saadavad teadmised ja oskused leiba lauale ei too, on see siiski mõttetult raisatud aeg. Tõusvat karjääri teinud vilistlased, nagu presidendi peakokk Taigo Lepik, oma rõivabrändi Story of Afterlife looja Kaari Reimand või juuksur ja koolitaja Arles Karv on ainult mõned näited. Veebimeister Silver Mähar ütles, et tegelikult pakuti talle tööd juba kooliajal ja pärast lõpetamist oli mitu valikut, kuhu minna. Lõpuks otsustas ta aga koos kursusekaaslasega oma ettevõtte luua. „Oskused ja kogemus on olemas ning kuigi vastutust on rohkem, pole põhjust kahetseda,“ selgitas ta. Tartu kutsehariduskeskuse vilistlaste uuring näitab, et 73% lõpetajatest on tööle asunud. Kutseharidus tervikuna paistab silma sellega, et lõpetajad leiavad kiiresti tööd. Niisiis – kutseoskused on kõige kindlam tee iseseisva elu ja oma palgani.

Meisterlikud õpetajad

Kuigi vahel võib tunduda, et internet asendab edukalt kõiki õpetajaid, see siiski nii ei ole. Hea õpetus seisneb vahel detailides, töössesuhtumises, emotsioonides ja kirglikkuses, mis ainult oma ala meistritega kaasas käib. Vali oma kool just heade laiade kogemustega õpetajate järgi. Näiteks kutsehariduskeskuses õpetab väikemasinatehnikat Indrek Einasto, kes on mootorite asjatundja juba Eesti autoralli algusaegadest ning nüüd tuunib maailma tippklassi mäkketõusutsikleid. Kokanduse õpetaja Õnnela Muugal on seljataga pikk peakoka karjäär. Tänaseni käib ta oma oskusi proovile panemas piiri taga – nii on alati midagi uut ka õpilastele jagada. Kui saad õppida oma ala parimatelt meistritelt, võid tulemuses kindel olla.

Inspireeriv ja võimalusi loov keskkond

„Tartu on parim hariduslinn,“ on öelnud Tartu ülikooli õppeprorektor ja Rakett69 saatejuht Mart Noorma. „Siin on Eesti parim ülikool ja Eesti parim kutsekool ning tasemel gümnaasiumiharidus.“ Tõepoolest, kui keskkond kooli sees ja ümber pakub rohkem võimalusi õppimiseks ja enesearenguks, siis on ka tulemused paremad. Tartus on nutikatele õppuritele mitmeid võimalusi – näiteks ülikooli ideelabor, SPARK Makerlab või Loomemjanduskeskus. Samuti tegutseb Tartus palju edukaid ja tegusaid ettevõtteid, kus praktikal käimisest on tõesti kasu. Muide, mitmed ettevõtted pakuvad stipendiume. Loomulikult on noorte ja nooruse linnas Tartus ka palju toredaid vaba aja veetmise võimalusi.

Õppijate saavutused on üks indikaator, mis näitab kooli sisu

Näiteks on kutseõppuritel oma vabariiklikud meistrivõistlused ja paljudel erialadel saab ka rahvusvahelisel tasemel mõõtu võtta. Kutsehariduskeskuse õppijatel on hulga saavutusi, mille üle nad tõeliselt uhked võivad olla. Nii näiteks säras noorte teadussaates Rakett69 seitsmendal hooajal Gert Lees, kes esimese kutseõppurina jõudis lausa finaalsaatesse ning tõestas sealgi, et on kõigile kõva vastane. Euroopa parim veebimeister 2014. aastal oli Silver Mähar, Euroopa turismikoolide parim kokk 2014. aastal Kristiina Rauba ja hõbedane restoraniteenindaja 2016. aastal Liina Suur. Rääkimata siis noore meistri medalitest, mida sel aastal said kokku 17 kutsehariduskeskuse õppurit.

Palju võimalusi oma annete arendamiseks

Kui soovid kooliajal ka muud teha kui ainult õppida, siis eelista kooli, kus on oma hobide ja huvialadega tegelemiseks rohkelt võimalusi. Tartu kutsehariduskeskuses on õppijatele tasuta kasutamiseks spordi- ja jõusaalid, lasketiir ning treenerid, kelle käe all harjutada. Seetõttu on harrastus- ja võistlussportlasi kooli ridades omajagu – näiteks kergejõustiklane Kaur Kivistik või jõutõstja Kristo Krõlov. Kutsehariduskeskusel on ka oma ansambel ja improring ning muusikud on oodatud koolibändi tegema. Aktiivsed ja ettevõtlikud kogunevad õpilasesindusse, õpilasprojekte arendama või õpilasfirmades kaasa lööma. Koolielu keeb ja kihab hoogsamalt ikka siis, kui ise tagant tõugata. Pealegi annab just see kogemusi, enesekindlust ja meeskonna juhtimise oskusi, mida päris elus kindlalt vaja läheb. Arenda oma andeid!

Lisainfot leiab kodulehelt www.khk.ee.

Jaga
Kommentaarid