Akadeemilise testi komisjoni esimehe, Tartu ülikooli sotsiaalpsühholoogia dotsendi Olev Musta sõnul on akadeemilise testi populaarsuse põhjuseks asjaolu, et vastuvõtutingimusena on akadeemiline test paljudes õppekavadel riigieksamite alternatiiviks seatud. „See innustab ka testi rohkem sooritama ja on selgeks märgiks, et tihedas konkurentsis soovitakse Tartu ülikooli väga sisse saada,“ leidis Must.

Sel aastal tehakse akadeemiline test koostöös Tallinna tehnikaülikooliga, mis annab testi tegevatele tudengikandidaatidele ühe olulise eelise. „Ühiseksami eelis on see, et kahte kooli kandideerivad kandidaadid saavad kasutada sama eksamitulemust mõlemas kohas. See on kiire, efektiivne ning kandidaadisõbralik,“ rõhutas Must.

Testiga hinnatakse üliõpilaskandidaati kui tervikut. „Kuna edukad ülikooliõpinguid eeldavad tugevaid oskusi ja teadmisi mitmelt rindelt, on ka test koostatud nii, et saame ülevaate kandidaadi loogilisest ja matemaatilisest mõtlemisest, väljendusoskusest, graafilise info kasutamise oskusest ning võõrkeeleoskusest,“ rääkis Must.

Kohustusliku sisseastumiseksamina sooritades peab erialakatsele pääsemiseks olema akadeemilise testi tulemus vähemalt 40 punkti. Testi väga kõrge tulemus annab võimaluse Tartu ülikooli õppima asuda eritingimustel. Kandidaadid, kes sooritavad akadeemilise testi vähemalt 80 punktile 100st, on oodatud õppima enda valitud õppekaval.

Eelmisel aastal said üle 80 punkti 33 isikut ja 639 isikut said vähemalt 40 punkti. Tänavused akadeemilise testi tulemused avalikustatakse 9. juulil.