Saanud koolist, välispraktikalt ja “Tuuni mu mõisa” saatest julgust, avas Annely päris oma õmblusettevõtte, kus tema käe all sünnivad romantilised pulmakleidid ja fantaasiarikkad show-kostüümid.

“Vahel vaatan ja imetlen Tiina Talumehe või Katrin Kuldma töid, kuid ise midagi luues pole suuri eeskujusid väga vaja, sest teed ikka seda, mis su enda seest tuleb,” jutustab 33-aastane Pärnu õmblejanna. „Mul on enda käekiri välja kujunenud ja ideid, mida kõike tahaks realiseerida, on palju.”

Ka Pärnumaa Kutsehariduskeskuses aastatel 2010-2012 rätsepaametit omandades muutus kooliskäimine tema jaoks seda huvitavamaks, mida rohkem sai praktilisi töid teha ja riideid õmmelda. Kui esimesel poolaastal tuli rohkem ette kodus kontrolltöödeks õppimist, siis teisel poolaastal vaheldus teooria juba õppimise praktiseerimisega.

Õpid iseendale

“Alguses oli raske, kuna mul oli kodus väike poeg kasvamas. Oli õhtuid kui tuli pojale unejutuks lugeda tööõigusseadust, mis oli vaja järgmise päeva kontrolltööks selgeks saada. Kuid täiskasvanuna õppima minnes õpid iseenda jaoks ja kõigest on lihtsam aru saada,” ei kahetse Annely endas selgusele jõudmiseks tehtud pausi.

Koolipraktikat asus ta tegema Riita Kubre ettevõtte OÜ Riita juures, mis tegeleb tikkimisteenuse pakkumisega, kuid võtab vastu ka parandustöid. Just viimase osas sai Annely praktikalt väga palju tulevikuks kasulikke nippe.

Koolis õpitut avanes Annelyl võimalus rakendada ka teleprojektis “Tuuni mu mõisa”, kus ta terve oma kursusega Paunküla mõisa eluolu parandada aitas ning välispraktikal Soomes Hyria kutsekoolis. Kuu aega Soomes möödus kui linnutiivul, õmmeldes valmis mitmeid tooteid ja kasutades ära koolipoolseid suurepäraseid võimalusi.

Sekretärist rätsepaks

Kutsekooli soovitab Annely kõigile, kellel on soov omandada hingelähedane eriala või vahetada elukutset. Enne kutsehariduskeskusesse astumist töötas ta suurettevõttes sekretärina, ent kool ja praktika andsid naisele palju julgust juurde ja kinnistasid teadmist, et rätsepatöö näol on tegu alaga, millega ta tahab end siduda, luues ilu enda kätega.

Nii ei jäänudki muud üle kui alustada 2013. aastal oma ettevõttega OÜ AnnLy. Selleks läbis Annely Pärnus Mainori Majanduskoolis ka ettevõtluskursuse, kirjutas äriplaani ja taotles Töötukassalt toetust, et soetada endale vajalik masinapark.

Nüüdseks õmbleb Annely kõike, mida kliendid soovivad — pulmakleite, kostüüme, jopesid, lõpukleite, aeg-ajalt ka reklaamriideid. Kui mõni aeg tagasi valmistasid Annelyle peavalu reväärkraega jakid ja liistuga taskud, siis nüüd on need pisidetailidki väga hästi välja hakanud tulema, sest harjutatud on kõvasti.

Armsaim on omalooming

“Mulle väga meeldib individuaalselt klientidega suhelda, teha proove ja näha toote lõpptulemust. Oma kätega millegi loomise tunne on suurepärane,“ rõõmustab Annely. „Rätsepa töö juures tuleb olla ka veidi psühholoog, et mõista erinevate iseloomudega kliente ja nende soove, ei tohi olla kärsitu. On olukordi, kus tuleb varuda kannatlikkust, kui on näiteks vaja teha lisaproove. Kuna olen väga kohusetundlik, siis on minu jaoks kõige tähtsam, et toode valmiks õigeks ajaks.”

Kuna südamelähedaseima töö, ise disainimise jaoks jääb tellimustööde kõrvalt aega napilt, siis naudib Annely reklaamriiete tegemist. “See on põnev väljakutse, saab fantaseerida, rõivad algusest lõpuni disainida ja valmis õmmelda. Mulle väga meeldib, et kliendid usaldavad mind ja lasevad mul teha ka omaloomingut, kui neil endil kindlat ideed ei ole,” rõõmustab Annely võimaluse üle olla loominguline ja mitte raamidesse seatud.

Pulmakleit tõi õnnepisarad

Südamesse jäävad alati ka enda kätega loodud pulmakleidid, mida on nii mõnelgi korral tulnud tähtsal päeval ka ise pruutidele selga aidata. “Kord juhus nii, et kui pruut astus valges kleidis peigmehe ette ja peigmehel pisarad õnnest silmadesse valgusid, siis olid minul ikka ka silmad märjad. Sellised hetked on nii ilusad ja südamlikud,“ meenutab Annely, tundes uhkust kõigi riiete üle, mida ta hingega teinud on. "Väga toredad on need kliendid, kes tagasisidet annavad ja ütlevad, et nad on minu valmistatud rõivaste kohta palju kiidusõnu saanud. See teeb tuju alati heaks.”

Noorel õmblusettevõtjal on au kuuluda ka Pärnumaa Kutsehariduskeskuse rätsepa eriala komisjoni. Eelmisel sügisel läbis ta ka praktikajuhendaja koolituse ja võtab nüüd enda ettevõttesse praktikante. Neilt ootab ta kannatlikkust, korrektsust, loomingulisust, püsivust ja suurt tahet midagi luua, kuna need omadused teevad rätsepast hea rätsepa.

Enda tuleviku tarbeks soovib Annely veel paremini õppida planeerima oma aega, et ei peaks seda näpistama une arvelt. Et tellimustöödega hakkama saada ja rohkem disainimisega tegeleda, loodab ta juurde palgata abikäsi. Ning kes teab, ehk saab temast aastate pärast ka käsitööõpetaja.




Noor Meister 2015 toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.

KOMMENTAAR

Klarika Verliin, Estonia rahvusooperi kostüümiala juhataja asetäitja
Estonia tegeleb teatrikostüümide õmblemisega ja võtab ennekõike tööle juurdelõikus- ja õmblusharidusega inimesi. Eelistame kutseharidusega inimesi, kuna neil on olemas reaalsed oskused ja teadmistebaas meie juures edasiarenemiseks. Tihti oleme leidnud uued töötajad just praktikantide hulgast.

Teatrikostüümide õmblemine erineb väga tavarõivaste õmblemisest, seega õpib meie juures iga etenduse väljatöötamisega mida juurde. Töö pole kunagi igav ega korduv. Tööturg on suhteliselt lai ja rätsepa eriala lõpetanu oskusi saab rakendada mujalgi. Kui noor on tahtmist täis ja tahab areneda, siis leiab ta alati erialase töö võib loob ise endale töökoha.