„Alguses laulsin rohkem ukrainakeelseid lugusid, see on minu emakeel, aga aastatega õppisin eesti keele selgeks ja nüüd on meie repertuaaris rohkem eestikeelseid lugusid,” ütles Ruslan. „Mõned ukraina lood on pannud eesti keelde Anzori Barkalaja ja Andres Noormets. Mulle on aga algusest peale kõige rohkem meeldinud eesti regilaul – see on vägev ja ürgne! Tunnen rõõmu selle üle, et meie lugu „Piimanaiste polka” on saanud rahvatantsu seadeks ja seda esitavad suvisel noorte tantsupeol tuhanded tantsijad. Paljud ukraina lood on eestlastele samuti omaseks saanud. „Kalyna” valiti 2009. aastal parimaks folklooks ja „Zillja Zelenen'ke” lugu teab publik peast nii ukraina kui eesti keeles.”

Ukrainas teatakse, et Svjata Vatra „kuulub” ühtaegu nii neile kui meile. Mujal maailmas seevastu imestatakse, kuidas eesti ja ukraina muusika ühendamine sedavõrd hästi õnnestunud on. Enamasti tunneb publik pärast kontserdi kuulamist senisest suuremat huvi nii Ukraina kui Eesti vastu.
„Minu jaoks on muusikas oluline hing, sõnum ja traditsioon, vabadus ja areng,” tõdes Ruslan. „1999–2004, kui esinesin eelmise ansambliga Haydamaky, oli lihtsam, sest mul polnud veel peret ja sain tegeleda 100% ajast ainult muusikaga. Tänu perele ja armastusele sündis aga Svjata Vatra, mille lood on seotud laste, armsa naise, sõprade, Eesti ja Ukrainaga. Praegu mul ka rohkem vastutust – olen bändi liider ja minust sõltub, kas see laev seilab edasi.”

Eestis jälgitakse endiselt pingsalt Ukraina päevapoliitilisi sündmusi. Hiljuti blokeeriti kolmeks aastaks sotsiaalvõrgustikud VKontakte ja Odnoklassniki, samuti internetiportaal Mail.ru ja otsingusüsteem Yandex. Küsimusele, kuidas ta sellist tendentsi hindab, vastas Ruslan järgmist: „Muusikuna hindan väga otsust, et Ukraina meedias saab ukraina muusika olla varasemast rohkem eetris – tõsi küll, võrreldes kogumahuga on seda ikka veel vähe. Vene päritolu internetiressursside blokeerimine oli õige. Vene propagandal on nüüd raskem Ukrainasse jõuda. Kahjuks sai see propaganda mitu aastat töötada ja nüüd me näeme selle tulemusi.”

Kui sõda kord lõpeb, kui ühtsena suudab Ukraina jätkata? „Ukraina kaitseb oma piire ja oma rahvast. Loodan siiralt, et inimesed leiavad pärast sõja lõppu endas jõudu andestada, armastada ja edasi minna.”

Jaga
Kommentaarid