Kõige mõistlikum on alustada erialadega tutvumisest. Võib-olla avastad nii midagi uut ja huvitavat, millest varem kuulnudki ei olnud. Huvipakkuva eriala puhul tutvu kindlasti õppekavaga ja vaata, milliseid õppeaineid see sisaldab, millised on õpiväljundid, kus saab edasi õppida ja töötada ning millised on vastuvõtutingimused – siis tead, mis ees on ootamas ja oskad sellega arvestada.

Töökohad

Uuri, mida tööturg pakub ning milliseid töökohti leidub sulle meelepärases valdkonnas. Kas sulle pakub huvi kellegi amet või ehk oled kuulnud inspireerivaid kogemuslugusid? Võimalusel uuri huvipakkuval alal töötava inimese käest, mida antud ametikoht endast kujutab. Üheks viisiks on töövarjutamine.

Eesmärgid

Hindamaks, mis on sinu jaoks õige eriala, on vaja teada, mis on su eesmärk. Mida tahetakse antud erialaga saavutada või miks see eriala üldse valitakse? Eriala valimisel võiks hinnata, kas see viib soovitud eesmärgini ning kas see on tuleviku ootustega vastavuses.

Nõuded

Mõtle, millised on sinu karjäärieesmärgid? Millises valdkonnas tahaksid panustada? Kas ihaldatud ametikohal töötamine nõuab teatud väljaõpet või kutsekvalifikatsiooni?
Kui unistad näiteks kliinilise psühholoogina töötamisest, tasuks juba enne õpingute alustamist uurida, millised on sellel kohal töötamise nõuded, kui kaua kestavad õpingud kokku, kas midagi tuleb juurde õppida (nt. teraapia), kas on vaja sooritada praktika jms.

Väärtused

Eesmärkide seadmisele ehk oma tulevasele tööle võib läheneda ka väärtuste kaudu. Sinu jaoks olulisi väärtusi võiks sinu töö ka sulle pakkuda. Kas sinu jaoks on oluline suhtlemine ja meeskonnas töötamine? Või hindad kõrgelt loovust? Iseseisvust? Tahad panustada maailma paremaks muutmisesse? Oma soovide teadvustamisel saad mõelda, millised erialad ja ametid neid sulle võimaldavad.

Kokkuvõtteks, erialavalikut ei tasu karta, vaid teha enda jaoks antud hetke parim otsus, võttes arvesse praegusi teadmisi ja võimalusi. Julgen öelda, et me ei oska ennustada täielikult tulevikku, kuid meil on alati võimalik teha kohendusi ja seada uusi eesmärke.

Tallinna Ülikooli sisse astuda soovijatel on võimalik tulla karjäärinõustamisele. Infot leiab SIIT.

Jaga
Kommentaarid