Kui uurisin, mis neid Eestis kõige enam üllatas või meeldis, oli järjestus huvitav. Esiteks, siinne pangakaardisüsteem on lausa hiilgav. Maksta võib ainult 10 senti, kaarti ei pea kellelegi andma, piisab koodi sisestamisest. Kaardiga saab maksta ka väljaspool pealinna ja kunagi ei pea enne tellimist ütlema, et soovid kaarti kasutada.

Barbaras tekitas hämmingu, kui palju uhkeid autosid tänavapildis liigub – Porschegi ei ole haruldane.
Kolmandaks olid tüdrukud väga üllatunud, kuidas ühistransport, eriti tramm, keset teed peatub ja inimesed ohutult peale ja maha saavad. Autojuhte kiitsid nad taevani, sest koduriikides oleks säärane liikluskorraldus võimatu.

Meri ja võrratu vanalinn

Kui esitada aga põhiküsimus, miks Eesti, miks Tallinna Ülikool, ei olnud vastus kaugeltki see, mida ootasin. Jana ja Barbara, kes elavad merepiirita riikides, ütlesid, et üks peamisi põhjuseid siia tulekuks oli meri.

Barbara jaoks polnud midagi lahedamat kui vaadata välja Karu tänava kõrgeima korruse toa aknast ja näha sadamat, merd. Jana ütles, et pole mere ääres ligi kümme aastat käinud ning ei jõudnud reisi Eestisse ära oodata.

Leticia mainis naljatledes, et Hispaania rannad on paremad, kuid vanalinn on võrratu.
Esile toodi ka vahetusõpe kui võimalus külastada uusi riike, tutvuda uute kultuuride ja inimestega. Eesti olevat ka asukohalt väga magus, sest siit saab hõlpsasti lähiriikidesse sõita. Õpet peeti tähtsaks, kuid pigem teisejärguliseks.

Kokkuhoidev kogukond

Ainulaadseks ja asendamatuks peetakse sidet kõigi vahetustudengite vahel, kes siinses ülikoolis õpivad. Kõik tunnevad kõiki, suheldakse avatult, ollakse üksteisele toeks, räägitakse kõigest ja võetakse ette igasuguseid ühistegevusi.

Ei ole piire – ole sa teisest instituudist või erineval õppetasemel – kõik on nagu üks suur pere. Ka pärast õppeperioodi lõppu jätkatakse uute sõpradega suhtlemist.

Jana jaoks on lähedasel grupitunnetusel eriti suur tähendus, sest koduülikoolis tegeles ta ka välistudengitega ja imetles alati nende ühtehoidmist. Naljaga pooleks lisas ta, et oli huvitav olla vahelduseks n-ö kurtja rollis – varem oli ta alati kuulaja olnud.

Vähene suhtlus kohalikega

Üllatavalt puudub vahetustudengitel tõsiseltvõetav kontakt Eesti tudengitega, seda vaatamata ühistele õppeainetele – nendega olevat väga keeruline ühele lainele jõuda.
Mõlemad grupid elavad otsekui oma rütmis, mullis ja maailmas, mis võib küll üheaegselt ja samas paigas eksisteerida, aga puutepunkti leidmata. Äkki võib asi olla eestlaste kartuses vestelda inglise keeles?

Tüdrukute sõnul olnud mõnedes ainetes lausa õpilasi, kes keeldusid üldse võõrkeeles suhtlemast. Samas aga kiitsid neiud eestlaste üldist inglise keele oskust.

Koduülikool ja Tallinna Ülikool

TLÜ linnak on kohati tülikalt suur või isegi ebaloogiline, segadusse sattuda on imelihtne. Tüdrukud aga andsid mõista, et see kampus oli üks nende lemmikuid. Nad ärgitasid kõiki suure linnaku võlusid hindama.

Leticia tuli ju väikesest ülikoolist ning Barbara õppetöö pesa asetseb põhihoonetest eemale jäävas väiksemas hoones. Tõeliselt lahedat „ma olen nüüd ülikoolis!“ emotsiooni tundsid nad esimest korda just Tallinnas. Sigin-sagin, melu ja õhkkond on meil väga vinge!

Jana rääkis, et oma kodus peab ta mööda linna ringi jooksma, et erinevates asukohtades toimuvatesse „ainetesse“ jõuda, lisaks on selleks lausa võimatult vähe aega. Siin ollakse aga otsekui ühes suures linnas, kus erinevad linnaosad on lihtsasti külastatavad, käeulatuses.

Koduigatsust ei tunne

Kuigi tüdrukud mainisid, et ootasid mõnest kursusest enamat ning eeldasid ainepunktide eest rohkem tööd, on nad õppe ja selle kvaliteediga äärmiselt rahul. Levinud arvamus, et vahetustudengid soovivad üksnes pidutseda ja võimalikult vaevata läbi saada, ei pea paika. Leticia kohtas Tallinna Ülikoolis ka oma elu parimat õpetajat.

Ootamatu oli ka tüdrukute ühine ülestunnistus, et nad ei tunne grammigi koduigatsust – selleks ei ole lihtsalt aega olnud. ESN (Erasmus Student Network) Tallinna üritused ja reisid pidi lausa fantastilised olema. Küsimusele, kas neiud soovitaksid Tallinna Ülikooli ka teistele üliõpilastele, vastati justkui ühest suust: „Yes!“.

Jaga
Kommentaarid