Psühholoogiat õppima sattus ta aga nii, et tegi sporti ja tahtis seetõttu Tallinna õppima jääda, kõige huvitavam eriala tundus siin psühholoogia. „Olen valikuga rahul, sest see andis hilisemaks patsientidega suhtlemiseks ja töötamiseks väga hea aluse,ˮ nendib ta nüüd.

Tallinna Ülikoolis õppides läks Rene Bürkland kord raamatukokku ajalehti lugema, aga ainsana oli pakkumisel Päikesetuul, omaaegne alternatiivse lähenemise esindaja. Juba esimeselt leheküljelt leidis ta Hiina meditsiini kursuse kuulutuse. „Läksin kohe telefoniautomaadi juurde ja helistasin, et end kirja panna,ˮ meenutab Rene. Tartus õppimise ajal taotles ta aga juba Hiina riigi stipendiumi Hiinas õppimiseks.

Siit edasi kõneleb aga juba Hiina meditsiini tundev psühholoog: „Inimese organism koosneb Hiina meditsiini järgi kolmest osast: füüsiline keha, energia ehk qi ja vaim. Vaim hõlmab psüühika, emotsioonid, kognitsioonid ja ka hinge aspektid. Haigused algavad sageli just vaimu tasandilt ning liiguvad energia ja füüsise tasandile.ˮ

Teiseks on tähtis patsiendi motiveerimine ja kaasatus raviprotsessi. „Kui inimene saab aru, et vastutus tervise ja haiguse eest jääb tema kätte, on ta valmis rohkem ise panustama. Siin tulevad psühholoogiateadmised kasuks,ˮ nendib Bürkland.

Õppimist jätkab arst nüüdki: loeb erialakirjandust ja võimaluse korral täiendab end välismaal. „See on teema, mille õppimiseks jääb ühest elust väheks,ˮ tõdeb ta. Ning veel ütleb, et tema kreedo on teha asju südamega, aga mitte südamesse võtta.

Praegustele tudengitele soovitan kõiki omandatud teadmisi päriselus kasutada. Praktika ja töökogemus on need, mis aitavad teadmisi kinnistada, ja aastate pärast mäletate neid asju, mille olete ise elus läbi töötanud.
Rene Bürkland

Jaga
Kommentaarid