Teadlase rallihuvi sai alguse aastatuhandevahetusel, ilmselt Eesti eelmise esisõitja Markko Märtini tublide sõitude tulemusena. Hannes hakkas võistlusi vaatamas käima, valmistas igaks ralliks hoolega ette kaardid, valis võimalikud põnevad vaatekohad ja otsis lühemad ligipääsuteed. Ühel hetkel tuli mõte teha enne rallit ilmaprognoos.

„Meteoroloogia valdkonna teadmisi pidin arendama ka oma doktoritöö ja järgnenud uurimisprojektide tarvis – selleks oli ekstreemsete tormide mõju rannaprotsessidele,ˮ selgitab teadlane.

Ühel päeval sai hobist töö. Ott Tänak kirjutas ja küsis, kas Hannes tahaks tulla Korsika rallile, et M-Spordi meeskonnale, kuhu Tänak toona kuulus, ilma ennustada. „Võtsin paar päeva mõtlemiseks, asjade korraldamiseks ja kui olin oma jah-sõna andnud, olid juba järgmisel päeval mu postkastis lennukipiletid, teatati lennujaama vastutulija ja hotell ning saadeti päevakava,ˮ meenutab teadlane-ilmaennustaja.
"Võin puhta südamega öelda, et mitmekesiste asjade õppimine ülikoolis on mulle andnud väga avara mõtlemisvõime."
Hannes Tõnisson
Võistlusele eelnenud nädala jooksul laadis ta alla katsete asukoha kaardid, reljeefi- ja teede kaardid ning aerofotod, otsis lähimad ilmajaamad, koostas katsete kõrgusprofiilid. Seejärel vaatas Hannes eri prognoose ja mudeleid ning jälgis, kuidas kattuvad prognoos, mudel ja mõõtmised reaalajas. Üldisele prognoosile lisaks – neljapäevast pühapäevani, katsete kaupa – püüdis ta ka iga katse lõikes iseloomustada, kuidas muutub temperatuur mäe päikese-, mere- ja varjupoolsel küljel ning kuidas mõjutab seda reljeef. „Korsikal mõtlesin välja süsteemi, kuidas saan päikese langemisnurga, puude kõrguse, mägede nõlvakalde jms kaudu arvutada hommikuse katse teepinna avatuse päikesele ja seeläbi anda täpsema teepinna temperatuuri prognoosi,ˮ meenutab ta.

Nüüd, kui Ott Tänak meeskonda vahetas, lööb Toyota tiimis kaasa ka Hannes Tõnisson. Ning Tänak on alustanud edukalt.

Hannes Tõnisson on Tallinna Ülikooli vanemteadur ja väidelnud end 2008. aastal sealsamas ka doktoriks.

Jaga
Kommentaarid