1. Kui asi ei õnnestu, saab sinust "kogemustega ettevõtja“. Kui asi õnnestub, saab sinust "läbilöönud ettevõtja". Tegija saab sinust igal juhul.
  2. Saad tutvuda kõige lahedamate ja nutikamate tüüpidega, ilma et peaksid mõnd piinlikku vabandust välja mõtlema. "Hei, mis sul reede õhtul plaanis on? Teeks firma või midagi?"
  3. Lõputud kutsed virtuaalsesse farmimängu on eilne päev. Õpilasfirmas ootavad sind ees kutsed konverentsidele ja ägedatele koolitustele.
  4. Tunned end julgelt ja enesekindlalt, kui alustad relvitukstegevat müügikõnet oma toote või teenuse heade külgede tutvustamiseks esimesele vastutulijale.
  5. Õpid hoidma oma kulud ja tulud tasakaalus ning arvestama ettevõtte majanduslikku seisukorda.
  6. Õpid hindama ohte ja võtma kaalutletud riski. Liiga palju riski pole kunagi hea, kuid teisalt – jänes torti ei söö!
  7. Õpilasfirma luues saad 11. klassi uurimistöö asendada praktilise töö ja eluks kasuliku kogemusega.
  8. Õpilasfirma tegemine on nii mitmekülgne, et saad oma CV-sse kirjutada kolm lehekülge eri ametinimetusi.
  9. Kogud tähelepanu, sest sihikindel tegutsemine viib eesmärgini ja see ei jää märkamata sinu kaaslastel ega ka meedias.
  10. Ära unusta, et kuigi õpilasfirma = uued teadmised ja kogemused ettevõtlusest, on õige ka see võrrand: õpilasfirma = fun.
Mida õppis õpilasfirma Laps Kooli loomisel selle kaasasutaja Sander Kukk?
Peamise asjana sain teada seda, et unistuste saavutamiseks ei tuleks nendest lihtsalt unistada, vaid tuleks teha järjepidevat ja rasket tööd – siis tulevad ka saavutused. Oma kogemusest sain ka aru, et õpilasfirma kasvamise aluseks on eelkõige hea tiim. Hea tiim innustab iseennast ja paneb rattad kiiremini veerema.


Avastasin, et kui sean kogu oma jõu millessegi, suudan saavutada ükskõik mida. Sain aru, et minu vanus pole määraja, vaid tähtis on see, kui palju ma tööd teen ja kui palju ma oma hingest projekti panen. Tähtis on mitte lasta ennast oma vigadest heidutada, vaid püüda aru saada, mis läks valesti ja sellest kogemusest õppida ning järgmine kord paremini teha.

Kui tahad õpilasfirma loomisest rohkem teada saada, tule 7.–8. detsembril Tallinnas toimuvale Teeviida messile! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi „Teeviit 2017” noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid