Kriteeriumid selle kohta, kes võivad saadikuks Taanis kandideerida, ei ole väga ranged, ehk kõik mitte taanlastest tundengid, kes on õppimas Taanis noorte hea tahte saadikute organisatsiooni partnerülikoolides (Aalborg University, Aarhus University, Copenhagen Business School, University of Copenhagen ja Technical University of Denmark), on oodatud kandideerima.

Valituks osutusid tudengid, kellel on silmapaistev motivatsioon, töökogemus seotud hariduse omandamisega ja potentsiaal edukate esitluste läbiviimiseks, et Taanit esindada.

Saadiku ülesanneteks on propageerida õpilasvahetust, rahvusvahelisi teadmisi ja karjäärivõimalusi. ”See on mulle suur au ja olen väga elevil”, ütleb värskelt ametisse määratud noorte hea tahte saadik.

Barbara on 23-aastane tudeng, kes omandab kõrgharidust ärijuhtimise ja majanduse alal Aalborgi Ülikoolis. Ta on Taanis õppinud üle kahe aasta. “Õpingute jätkamine bakalaureuse viimasel aastal Aalborgi ülikoolis võimaldas mul saada noorte hea tahte saadikuks Taanis. Saadiku ülesanne on propageerida Taanit oma Eestis elavatele ja õppivatele kaasmaalastele suunitlusega jagada oma isiklikku kogemust rahvusvahelisest üliõpilasvahetusest, et edendada eri kultuuride vahelist tundmaõppimist ja tutvustada rahvusvahelisi karjäärivõimalusi”, räägib Barbara.

Taanlasi teatakse maailmas tihti kui kõige õnnelikumat rahvust. Kõrge haridustase elanike seas, unikaalne tervishoiusüsteem, ülemaailmne rohelise eluviisi elluviimine ja kõrge SKT on just need näitajad, mis Taanist silmapaistva heaoluriigi teevad.

Taani tuntud firmade hulka kuuluvad hiiglaslik laevandusettevõte Mærsk ja mänguasjade tootja LEGO.

Taani tööjõu liikumiste majandusministri kinnitusel on Taani firmadel 2020. aastaks puudu 21 000 kõrgharidusega töötajat. Kui Taani tahab säilitada oma positsiooni rahvusvaheliselt tunnustatud uuendusliku riigina, on väga oluline meelitada ja säilitada noorte talentide riiki tulemist.

See on põhjus, miks Copenhagen Capacity, Wonderful Copenhagen, the Danish Agency for Universities ja Internationalisation on ühendanud jõud, et luua noorte hea tahte saadikute üksused, mis nüüd hõlmavad peaaegu 350 praegust ja endist rahvuvahelist üliõpilast kõrgharidusinstitutsioonides.

Noorte hea tahte saadikute ühendustega kaasatakse andekaid noori üle terve maailma. Tänapäeva globaalses majanduses on talentide mobiilsus kultuuride vahelist liikumist, uuenduslikkust ja eksporti edasiviivaks jõuks. Taani haridusminister Morten Østergaard ütleb, et töötades lähedalt noorte saadikutega, ühendatakse Taani saadikute koduriikidega inimeste tasandil, mille häid tulemusi on juba märgata.

Taanis õppimise juures märgivad Barbara ja tema kaasüliõpilased ära kõrge elukvaliteedi, suurepärased õpetamismeetodid ja ülikoolide kõrged akadeemilised standardid. Lisaks ka võimalused töötamiseks, mis on üks peamisi põhjuseid, miks suunduda Taani õppima.

“Ma usun, et endale eesmärkide seadmine, mugavustsoonist välja tulemine, muudatustele avatud olemine ja järjepidev õppimine, tagavad tulevikuks kindla tee, mis rikastab isiklikku arengut”, arvab Barbara.