Neid oskusi omandavad inimesed, kes treenivad end improvisatsiooni ehk impro kaudu. Paljud, kes improt õpivad, ei õpigi seda komöödia pärast, vaid sellepärast, et see arendab neid kui inimesi. Improt tehes õpitakse, kuidas olla loomingulisem, parem meeskonnatöös ja kuidas leida rohkem rõõmu elust. Impros omandatud oskused tulevad kasuks ka näiteks tööintervjuul, ülikooli sisseastumisvestlusel, palgaläbirääkimisel, aga ka isegi tüdruk- või poiss-sõbra leidmisel.

Kahtled, kas sa ikka saaksid hakkama või kas sul ikka on improga tegelemiseks piisavalt andekust? Vaata siit, millised on viis levinumat müüti improteatri kohta:

  1. Laval olijad peavad kiiresti mõtlema ning mina ei ole nii kiire! Tõsi on see, et improviseerides peaks mõttetegevus olema aktiivsem kui näiteks magades, kuid kiirusel pole siin mingit rolli. Pigem tuleb olla täpne ja tähelepanelik ning seda suudab küll igaüks. Improtreening seisnebki selles, et õpime märkama neid detaile, mis on olulised.
  2. Lavale minemine ilma tekstita nõuab suurt julgust ning mul seda pole! Kui on huvi improkomöödia vastu, siis alusta lihtsamast: otsi üles endale lähim improtöötuba või -jämm ning vaata, mida seal tehakse. Suure tõenäosusega on sul seal lõbus ning märkamatult tahadki varsti midagi ise laval proovida.
  3. Nad on lihtsalt hästi andekad! Kuigi see kõlab hästi, on ka siin vale arusaam. Nimelt improkomöödiat võib igaüks õppida. Oskus ja osavus tuleb harjutades. Vaja on lihtsalt huvi ning soovi sellega tegeleda.
  4. Seda pole vaja õppida! Nähes head improetendust tundub kõik kuidagi nii lihtne ja muuseas juhtuv. Kunst on varjata kunsti ning head improviseerijad jätavadki mulje, et see pole midagi erilist. Paraku õppida ja treenida on ikka vaja. Hea uudis: see on lõbus!
  5. Aga midagi on teil ikkagi ju varem kokku lepitud! Jah, midagi on küll. Kokku lepitakse näiteks kohtumisaeg enne etenduse algust. Kokku lepitakse ka näiteks reeglites, et etenduse käigus keegi ei lollita ja keskendutakse protsessile. Kokku ei lepita aga selles, mis hakkab laval juhtuma või millised karakterid esinevad laval.

Kui sul tekkis huvi improkomöödia vastu või tahaksid tutvuda improkomöödiat edendava Ruutu10 meeskonnaliikmetega, tule 7.–8. detsembril Tallinnas toimuvale Teeviida messile! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt.

Noorte infomessi „Teeviit 2017” noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid