Praegu olen alustamas juba teist semestrit Türgis, Ankara ülikoolis. Minu teaduskond asustati aastal 1859 ja oli esimene kool Ottomani Impeeriumis, kus oli võimalik soetada sotsiaalteaduste kraad. See kool esialgselt kandis nime Mekteb-i Mülkiye-i Şahane ja hiljem Türgi Vabariigi esimene president Mustafa Kemal Atatürk liitis selle kooli Ankara ülikooliga.

Presidendile kool ei meeldi
Ajalooliselt on minu teaduskond olnud väga tähtis, kuna oli väga pikalt seotud valitsusasutustega. Praegu see enam nii ei ole ja räägitakse, et praegusele presidendile Recep Tayyip Erdoğan'ile minu teaduskond ei meeldi, kuna teda ei olevat sinna vastu võetud. Seda põhjustel, et ta ei osanud ühtegi võõrkeelt ja õppis religioosses keskkoolis.

Türgi valisin ma eelkõige värvika kultuuri ja hea toidu pärast aga samas suurt rolli mängis ka tema oluline geopoliitiline asukoht. Türgi on üldiselt tuntud kui sild Euroopa, Aasia ja Lähis-Ida vahel. Tänapäeval aktuaalsetes poliitilistes küsimustes mängib Türgi väga olulist rolli ning seetõttu on siin poliitikateadusi äärmiselt huvitav õppida. Türgi on kindlasti ainulaadne ka sellepärast, et ta on moderne islamiriik ja tema kultuuripärandid on tulnud nii islamimaailmast kui ka Läänest. Mulle meeldib väga ka Türgi keel, kus paljud sõnad pärinevad nii prantsuse kui ka araabia keelest.

Kõige ohtlikumaks võib siin pidada...
Sõbrad ja tuttavad on palju spekuleerinud teemal, kas Ankara on piisavalt hea ja ohutu koht, kus veeta oma Erasmuse aasta. Minu arvates on Türgi pealinn just parim koht, kus vahetusõpilasena õppida.
Ankara on väga armas linn, kus elab ligikaudu 5 miljonit inimest ning ta asub umbes 900 meetri kõrgusel merepinnast. Siin asuvad Türgi kõige tähtsamad kohad, milleks on Vabariigi valitsus (Büyük Millet Meclisi), enamus saatkonnad ja Atatürk'i mausoleum.

Eelmisel semestril enne valimisi sai tõepoolest mõnda aega elatud terrorismiohus ja ka esimene maavärin sai üle elatud aga kuritegevus on siin suhteliselt madal ja kõige ohtlikumaks võib siiski pidada liiklust. Näites oktoobris, minu teaduskonna vastas, sõitis kontrolli kaotanud bussijuht 12 bussi ootavat inimest surnuks. Üldiselt on Ankaras hea elada, kuna kõik eluks vajalik on alati lähedal ja sportimisvõimalused on suurepärased. Minu kodust 5-10 min kaugusel asuvad paljud jõusaalid, basseinid, tenniseväljak ja ka klubid, kus saab harrastada erinevaid võitlussporte.

Eelmise poole aasta jooksul olen palju õppinud nii enda kui ka Türgi keele, kultuuri, ajaloo ja poliitiliste probleemide kohta. Kindlasti ei ole see piisav aeg, et korralikult seda riiki tundma õppida ja siinseid olusid täielikult mõista ning nendega kohaneda.

*Lugu on kirja pandud nädal aega enne Ankara terroriakti