Teadustalendi kategooria viie tugevaima sekka jõudsid Kristjan Variksoo, Kerti Bobõlski, Andero Lavrinenko, Jürgen Luus ja Markus Rene Pae. Selles valdkonnas autasustatakse stipendiumiga neid tublisid noori, kelle kireks on reaalteadused. Tutvume teadustalentidega lähemalt.

Kristjan Variksoo (16) on Jõgevamaa noor, kes tunneb huvi programmeerimise vastu. Robootikaringist saadud huvi on pannud noormehe otsima lahendusi igapäevastele probleemidele, mida infotehnoloogia abil hõlpsalt leevendada saaks. Nii näiteks avastas Kristjan, et õpilased peavad põhikooli õppekava järgi väikekannelt õppima. Kuna enamasti aga inimestel seda pilli kodus ei ole, otsustaski ta teha niiöelda vrituaalse väikekandle, millel õpilased kodus harjutada saaksid. Lisaks on ta programmeerinud väiksematele lastele suunatud haridusliku värvide ja kujundite õppimise mängu ja veebilehe, mis aitab prügi sorteerimisel.

Ka Andero Lavrinenko (12) huviks on infotehnoloogia. Noori, kellele enda sõnul meeldib väga matemaatika, eriti just peast arvutamine, ei kohta just sageli. Andero on saavutanud kõrgeid kohti erienvatel digiloovtööde konkurssidel ja õppinud omal käel selgeks HTMLi ja JacaScripti programmeerimiskeeled. Nagu ka teised teadustalendi kategooria noored, ei ole ka Andero oma oskuste jagamisel kitsi. Lisaks sellele, et ta peab üleval klassi ajaveebi, aitas ta eelmisel aastal läbi viia informaatikatunde, õpetades klassikaaslastele programmeerimist.

Matemaatikaolümpiaadi Känguru ja võistluse NUPUTA esikohad ning matemaatikaolümpiaadi KINGS 3. koht on vaid loetud näited 15-aastase Kerti Bobõlski saavutustest, mis ta tänavuseks teadustalendi stipendiaadiks aitasid. Kusjuures Kerti enda sõnul ei ole see kõik mitte ainult tubli õppimise vaid loomuliku ande ja huvi vili.

Jürgen Luus (17) on samuti osalenud edukalt erinevatel reaalteadustele pühendatud konkurssidel. Eriti paistis ta silma aga just selle poolest, et annab juba üheksandat aastat noorematele kaasõpilastele vooluringi tutvustavat tundi ning tutvustab linnalaagris noortele põnevas teadusteatrid füüsika ja keemia põhitõdesid. Kooli kõrvalt on Jürgen leidnud aega, et abistada Tallinn Ülikooli teadlast laborikatsete läbiviimisel.

Markus Rene Pae (18) on osalenud telesaates “Rakett 69”, kus ta tuli viiendale kohale. Olümpiaadidel osalemine on saanud tema jaoks iga-aastaseks sündmuseks, kus ta on nii matemaatikas kui ka füüsikas tulnud juba teist aastat rahvusvahelise olümpiaadi kandidaadiks. Nii nagu teised teadustalendid, on ka Markus Rene aktiivne algataja. Muuhulgas on ta korraldanud kaasõpilastele olümpiaadiks ettevalmistumise kursusi, teadusringi ning juhendanud õpilasi uurimustööde kirjutamisel.

Soovime teadustalentidele palju õnne!