Räägi lähemalt, Anastasija, millega Sa konkursil Tulevikutalent 2015 silma paistsid?

Mõte konkursile kandideerimisest oli mul tegelikult juba viimased kolm aastat, kuid alles kolmandal korral võtsin end kätte ja panin oma avalduse teele. Tõin humanitaartalendiks kandideerides välja, et poliitika on mind huvitanud juba lapsepõlvest saati. Olen saanud ennast teostada nii klassivanema rollis klassikaaslaste huvide eest seistes kui ka end koolivälises debatis proovile pannes, mis eeldas mitmete eelvoorude läbimist ja aktuaalsetele probleemidele lahenduste leidmist. Eduka pingutuse tulemusel tulin ma 2014. aasta oktoobris Poolas toimunud rahvusvahelisel saksakeelsel väitluskonkursil 2000 õpilase seast võitjaks. Lisaks sain tuua oma saavutustena välja ka edukad osalused vene keele ja saksa keele olümpiaadidel ja osavõtu ning panuse ÜRO simulatsioonidesse.

Mida Tulevikutalendi konkursivõit Sulle endaga kaasa tõi?

Maxima stipendiumikonkurss andis mulle enesekindlust ja tuge teha teoks oma unistus ja kandideerida Saksamaa ülikoolidesse, et sinna õigusteadust õppima minna. Nii ma kandideerisingi tänavu kolme ülikooli ning sain kõikidesse sisse! Minu esimeseks valikuks oli Humboldti ülikool Berliinis ja sinna olengi ma praegu sissekirjutatud - õpingud algasid oktoobri keskpaigas. Usun, et olen nende õpingute kaudu just õigel teel, sest nii eelnevalt välja toodud kui ka paljud teised kogemused on vorminud minu maailmavaadet, suurendanud mu arvamusavalduse julgust, parandanud mu võõrkeelte oskusi, viinud mind kokku intelligentsete ning innovaatiliste inimestega, pannud mind uskuma endasse ja paremasse tulevikku ning laiendanud minu teadmisi mitmes valdkonnas. Tunnen endas tugevat tahet iseseisvalt olulisi probleeme tõstatada, arutleda nende võimalikke lahendusi ning neid ka ellu viia - seda eelkõige poliitikamaastikul.

Kas said oma konkursikogemust ka kuidagi ära kasutada?

Jaa! Maxima stipendiumikonkursi kogemus aitas mind ka ühe teise stipendiumi taotlemisel. Nimelt kandideerisin DAAD stipendiumile, mida annab Saksamaa Vabariik välja välismaalt tulnud tudengitele igal aastal. Tegu on täisstipendiumiga väärtuses kuni 900 eurot kuus, mida makstakse kuni õpingute lõpuni. Sellele kandideerivad kogu maailmast õpilased, kes valdavad väga heal tasemel saksa keelt. Kandidaadid peavad täitma palju nõudeid: hinded peavad olema väga kõrged, õpetajad peavad kirjutama juurde soovituskirju ja täitma ära pikad küsimustikud, milles nad hindavad õpilase võimeid. Lisaks peab õpilane kirjutama oma eluloo ja motivatsioonikirja ning täitma ära hulga pabereid. Märkisin oma paberites ära ka Maxima stipendiumivõidu ja kuna DAADi komisjon hindab kõrgelt õpilaste osalemist ja tunnustusi erinevatel konkurssidel ja võistlustel, siis usun, et see oli üks olulistest määrajatest, miks 90 tudengi seas sain ka mina üheks õnnelikuks, kellele stipendium anti.

Kuidas otsustasid kasutada Tulevikutalendi tiitliga kaasnenud stipendiumit?

Vaatamata sellele, et minu õpingud algasid alles oktoobri keskpaigas, pidin ma juba augusti lõpus Saksamaale tulema, et kõik vajalikud dokumendid ära täita ja õpingute ajaks elukoht leida. Maxima stipendiumi kulutasingi Berliini kohalejõudmiseks ja sellest üle jäänud raha vajalike õpikute ostmiseks - neid oli kokku päris palju! Usun, et leian multikultuurses linnas ja rahvusvahelises keskkonnas õppides Euroopa ühest parimast ülikoolist suure teadmiste- ja kogemustepagasi, millega õpingute lõppedes tagasi Eestisse naasta.

Kas Sul on mõni innustav mõte, mida tahaksid teiste noortega ka jagada?

Tahaksin kõigile noortele meenutada, et kui näha vaeva ja püüda kõigest jõust, siis saab noor inimene maailmas nii mõnegi asjaga hakkama!

Vaata videoloost, milliste saavutustega pälvis Anastasija möödunud aastal Tulevikutalendi tiitli.

Maxima Eesti poolt ellukutsutud stipendiumikonkursile Tulevikutalent 2016 kandideeris tänavu üle 300 noore. 6. novembri pidulikul tunnustusüritusel selgitatakse 5.-12. klassidest kandideerinud õpilaste seast välja silmapaistvaimad noored neljas kategoorias: sport, kultuur, ettevõtlikkus ja teadus. Koos tulevikutalendi tiitliga saab iga kategooria esikoha omanik oma unistuste täitmiseks ka 1000 eurose stipendiumi ning 2. ja 3. koha omanikud vastavalt 700 ja 500 euro suurused stipendiumid.

Jaga
Kommentaarid