Olen juba külastanud enam kui 20 kooli ning enamik koole on oma kolleegkonna ning õpilastega teemasid arutanud ja jõudnud otsusele, mida just nende kool toiduprojektiks ette võtab. Väga ägedaid ideid on!

Nagu ka igal pool, nii Eestis kui ka siin Ghanas, on koolid väga erinevad, samuti koolide eesotsas olevad inimesed. On neid, kel silmad tegutsemisinnust põlevad, on neid, kes on hädas isegi registreerimislehe täitmisega. Asjadest arusaamine ja üldse asjaajamine on väga teistmoodi - minu jaoks uus, põnev, õpetlik igal sammul.

Arvestada tuleb siinset "aafrika aega", st vaatamata sellele, et oleme nt kokku leppinud kindla kuupäeva ja kellaaja, mille kool annab väga täpselt ja kaalutletult, pole see tegelikkuses siiski nii oluline: inimest ei pruugi üldse sel päeval tööl olla, tuleb ette ka nädalapäevade sassiajamist. "Sa tulid täna? Ma arvasin, et sa tuled ülehomme! Me teeme koosoleku alles homme ja siis otsustame..."

Mõni kool kirjutab isegi kuupäeva ja kellaaja üles. Nelja kooliga leppisime eelmiseks esmaspäevaks kohtumised kokku, kuigi esmaspäeval oli üleriigiline püha (Founder's Day), need direktorid seda ei teadnud - õnneks sain ametliku info enne kilomeetrite taha koolidesse minemist.

Samuti tuleb arvestada inglise keele erineva tasemega. Kuigi see on ametlik riigikeel, räägivad inimesed inglise keelt vähe, valdav enamus igapäevainfost edastatakse ikka kohaliku keele kaudu. Seega, segaduse oht on täitsa olemas ja juba ka läbi proovitud. Loovus, positiivsus ja kannatlik meel on aga alati abiks.

Nii mõnelgi koolil pole elektrit, seega rääkida milleskti sellisest nagu blogi tundub esmapilgul ulmeline. Koolide (laste ja õpetajate) jaoks on aga millegi uuega tegelemine, millesti osavõtmine vaheldusrikas ja huvitav, seega püüan võimalikult paljusid sõpruskoole motiveerida kasvõi väikest projekti ette võtma, selle asemel, et tegeleda mõne kooli ja vähe suurema projektiga. Minu jaoks on oluline, et võimalikult paljud lapsed saaksid kaasatud, sest õpieesmärke projektis jagub (kasvõi koostööoskuste arendamine rühmatöös, tahvelarvuti kasutamine filmimiseks või pildistamiseks, oma rahvuskultuuri väärtustamine jne, rääkimata teiste koolide postituste kaudu uue info hankimine ja teiste kultuuridega tutvumine).

Praegu on päevad väga tihedad olnud, sel nädalal niisama puhata saanud küll pole, kuid see-eest on väga huvitav olnud. Kui keegi aidata tahab ja oskab, siis palun Maa veidi aeglasemalt pöörlema panna...

Paar kooli on reaalselt juba ka projektiga alustanud. Sellest nädalast nopin enda jaoks kaks imelist pärlit: ühe Kongo ja teise Dasabligo algkoolist.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.