Uhhuduur käis asja kaemas ning videos räägib organisatsiooni White Orange Youth eestvedaja John Kessy, millistel põhimõtetel organisatsioon töötab.

Uhhuduur külastas eraldi ka organisatsiooni toel koolis käivat õpilast Josephit. Vaata videot SIIT!

Katkend Uhhuduuri raamatust „Sina ei muuda Aafrikat, Aafrika muudab sind“.

John viib meid külastama erinevaid koole, milles õpivad tema poolt haridusteele aidatud õpilased. Esimeses neist saab Wend vahetada järgmise kaasatoodud jalgpalli kohaliku nutsaka vastu.

Vahetunnid mööduvad siin kõva kisa ja vutitagumise saatel, saab siis näha, kui kaua uus pall vastu peab. Kokkulepe jääb, et pall on kooli oma ning keegi seda endale koju eraomandiks ei vii.

Wend lööb mängu omalt poolt lahti ja kõrvulukustava lärmi saatel sööstab sajapealine hord väiksele punasele kerale järele. Tõusnud tolmupilv varjutab hetkeks päikese.

Järgmises koolis saame jutule kohaliku õppealajuhatajaga, kes kutsub meiega vestlema ka kolm noormeest, kes Johni tegemiste toel koolis käivad. Suurt sõnaõigust pedagoog neile siiski ei anna ja räägib ise eetri täis. Õpetajatel siin samad mured, mis Eestis: palgad väiksed ja elu sakib. Klassides on õpilasi kuni 100 nagu Etioopia koolideski nägime. Liigset isemõtlemist selline haridussüsteem ei soosi. Meelde kerkib sama mõte, mis sealgi: vabakasvatusega tänavalaps võib seetõttu elus pareminigi hakkama saadakui raamidesse surutud eakaaslane. Mine võta kinni, kus see hea lahendus siis lõpuks peidus on.

Küsin Johnilt, mida saaksime meie teha? Kõikvõimalikud koolitarbed kuluvad muidugi marjaks ära, kuid ta pakub välja ka huvitava idee, et inimesed võiksid tulla kuuks-kaheks siia õpetajateks. Algtaseme inglise keel, algklasside matemaatika või mõni muu lihtsam aine ei nõua erioskusi. Oluline on laste maailmapildi avardamine. Elamise aitaks korraldada John. Väga põnev võimalus oma puhkus Kanaaride asemel hoopis sel moel veeta. Unustamatu kogemus ja eneseareng on igal juhul garanteeritud. Kellel pakkumine südame kiiremalt põksuma paneb, võtke ühendust, jagame Johni kontakte.