Tänavaküsitlusest selgub, et Instagrami eeliseks on mugavus. Instagram on lihtne rakendus end teiste eludega kursis hoidmisel. Lisaks valitakse kuvatav sisu vastavalt kasutaja huvidele.

Facebooki osas selgub, et selles on liialt reklaame. Infot saab küll kõiksuguste ürituste ja kaupade kohta, kuid huvitava sisu otsimine võtab liialt aega ja seetõttu tundub Facebook igavam. Mainitakse ka seda, et Facebooki ei lae enam inimesed eriti fotosid üles.

Küsitlusele vastanud noorte seas on populaarne ka Snapchat. Plussidena märgitakse ära mugavus ja sealt saab ülevaate sõprade tegevuste kohta.

Et saada selgust, milline on olukord Eesti sotsiaalmeediamaastikul, küsisime sotsiaalmeediaspetsialistilt Marko Sauelt mõned küsimused.

Milline on olukord Eestis ja milliseid sotsiaalmeediaplatvorme eelistavad eestlased?

Eestis on sotsiaalmeediakanalite kasutusarvud järgmised:

FacebookFacebook 670 000

Instagram 340 000

Sellest pildist aga paistab selgelt silma Facebooki kasutajate arvu ülekaal. Instagram on olnud ja on endiselt väga kiires kasutajate arvu tõusus. Mõned kuud tagasi oli number 300 000.

Kui palju määrab sotsiaalmeediaplatvormi kasutamist vanust? Näiteks räägitakse, et Facebooki on hakanud kasutama pigem vanemad inimesed ja noored on kolinud Instagrami. Mis võib olla põhjus, et see on kujunenud nii?

Leian, et Facebooki pole kasutama hakanud mitte vanemad inimesed, vaid Facebooki kasutajad on jäänud vanemaks. Juurde on kasvanud uus põlvkond inimesi, kes ei teagi, mis on Rate.ee või Orkut ja kelle jaoks pole Facebook samuti midagi märgilist.

Noored pole ilmselt "kolinud" Instagrami, vaid on seda esimestena kasutama hakanud. Või siis veel enne seda YouTube'i ja Snapchati. Siis aga võttis Instagram Snapchati motoorika üle ja võitis kasutajate südame. Facebook on aga platvorm, kus on olemas kaks kolmandikku kõigist maailma sotsiaalmeedia kasutajatest. See platvorm võimaldab hoida vanematel ja noorematel generatsioonidel omavahel sidet. Vanemad ja vanavanemad saavad olla kursis laste ja lastelaste tegemistega. Sellel on aga ilmselgelt noorte jaoks negatiivne aspekt: Facebooki ei saa mitte midagi ägedat postitada, sest seda vaatavad ka nende vanemad ja vanavanemad.

Loe intervjuud Marko Sauega pikemalt SIIT.