Videos räägivad oma leiutistest kõrvarõhustabilisaatori leiutaja Natalija Golubenko ja Joosep Rehepapp, kelle ideest sündis eriline tolmuimeja otsik.

Tänavusele konkursile esitati 755 ideed 844 autorilt 82-st koolist üle terve Eesti. Konkursi preemiafond oli 25 950 eurot. Lisaks rahaliste preemiate saajatele kuulutatakse välja ka Eesti esindaja USAs toimuval maailma suurimal noo

rte teadusmessil Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).

Konkursile saadetud ideid ning lahedusi hinnati kolmes vanuserühmas: 1.–4. klassi lastelt oodati fantaasiarikkaid ideid, 5.–9. klassi lapsed pidid lisaks ideele välja tooma ka võimaliku tehnilise lahenduse, 10.–12. klassi õpilaste poolt välja pakutud lahendused pidid olema ka reaalselt teostatavad.

Korraldajate sõnul on lapsed tundliku sotsiaalse närviga ja noorte poolt välja toodud lahendamist vajavad probleemid peegeldavad kõike, mis nende endi peredes, koolis ja ühiskonnas toimub, mis on aktuaalne ja vajab lahendamist.

Hindamiskomisjoni liige Terje Tuisk tõi seekordselt konkursilt välja kaks suundumust, mida varasematel aastatel ei ole tähele pannud. „Noored muretsevad targemate laste motivatsiooni pärast koolitunnis – välja toodi mitmeid ideid, mis motiveeriks targemaid lapsi koolis rohkem pingutama. Kuigi pakutud ideedest on osad koolides ka täna kasutusel, siis ilmselt kaugeltki mitte kõigis koolides. See, et tark laps ise enda motivatsiooni pärast muretseb, on mõtlemapanev. Teine tähelepanek puudutab digimaailmaga vastandumist – ühed noored pakkusid välja idee meeldetuletuspaelast, mis ei ole mingi digividin, vaid tavaline pael, mis käib ümber käe, kuhu peale saab meeldetuletusi kirjutada ja mille aku ei saa tühjaks; noormees pakkus oma idee lahendamiseks välja keerulise süsteemi arvutist, skännerist ja printerist kirjutades põhjenduseks – „seda kõike saaks lihtsalt lahendada tahvelarvuti abil, aga täiskasvanud arvavad, et lapsed tegelevad liiga palju arvutiga ja peaks pigem paberile kirjutama“.“

Välja pakuti lahendusi võõrkeelsete õpilastele eesti keele ning ka teiste keelete õppijate keeleõppe lihtsustamiseks, taastusravijärjekordade lühendamiseks Eestis, IT-vahendite kasutamiseks õppetöös, tavaelus ja liikluse ohutuks muutmisel jpm. Sel aastal esitasid õpilased konkursile ka mitmeid töötavaid prototüüpe, millest üks, „Ekstruuder V3 –plastikute taaskasutamine läbi 3D-printimise“ on juba koolis edukalt kasutamist leidnud.