1. Lae enda ja lapse nutiseadmesse alla positsioneerimisrakendus, näiteks M.ELU, kus saad määrata sihtkohti, mille tulemusena lapse telefon saadab sulle teavitusi, kui laps on jõudnud koju, kooli või trenni.
2. Selgita lapsele, mis võib juhtuda siis, kui ta asub suhtlema internetis võõraste inimestega või käib erinevatel internetilehtedel. Nii mõnelgi juhul võib see kaasa tuua kontakti ebameeldiva isikuga, kes last mõjutama hakkab; suure väljamineku tasulise veebilehe näol või viiruse. Kui lapsele seda teemat selgitad, püüa arutleda ja esitada suunavaid küsimusi, survestamine ja targutamine lõpetavad vestluse päris ruttu. Pigem palu ennast õpetada ja arutle.
3. Harjuta last endaga konsulteerima, kui ta kohtab internetis midagi, mida ta ei mõista või millest ta tahaks osa võtta. Positiivne reageering lapse avastustele on abiks, et ta hakkaks meid usaldama ja omaks soovi mõtteid jagada.
4. Jälgi, millistel veebilehtedel sinu laps käib ja hoia ennast kursis sellega, mida ta seal teeb.
5. Õpeta last kasutama kaardirakendust, kuhu oled eelnevalt sisestanud kooli ja kodu aadressid, et laps ei eksiks ära.
6. Koolieelikutel peaks nutiseadmete ekraaniaeg (screen time) piirduma 30 minutiga päevas. Kooliealistel lastel soovitatakse ekraaniaega vabal ajal kasutada mitte üle 2 tunni.
7. Nutiseadmete kasutamisega tuleks piiri pidada juba 2–3 tundi enne uinumist. Väldi nutiseadme kasutamist vahetult enne magama minekut, siis on uinumine kergem ja une kvaliteet parem.
8. Kui soovid lapse nutiseadme kasutusaega piirata, siis esimene samm oleks lapsega enne nutiseadme ostmist juba teatud kasutusreeglid kokku leppida.
9. Vii end kurssi erinevate vanemliku kontrolli rakendustega, mis aitavad piirata lapse nutiseadme kasutusaega, piirata kasutatavaid rakendusi, internetilehti ja määrata kasutusgraafik, millal laps saab teatud rakendusi kasutada.
10. Lapsega tuleb rääkida erinevatest tasulistest teenustest, sealhulgas ka erinevate mängude tellimisest. Selleks, et kulud kontrolli all hoida, määra näiteks lapse numbrile saldopiirang.

Loe VEEL SOOVITUSI, kuidas nutiseadme kasutamine muuta kontrollitult turvaliseks ja arendavaks.

Jaga
Kommentaarid