1. VALUVAIGISTID

Arvestades, et poolel maailma rahvastikust on emakas ja et iga päev on suurel osal inimkonnast menstruatsioon, võiks arvata, et teadlased on välja mõelnud ravimi, mis võtaks menstruatsioonivalud ära. Nad ei ole seda teinud. Valu leevendavaid valuvaigisteid on aga rohkem kui küll ja kui sellised on käepärast, on täiesti seaduslik neid ka tarvitada. Magneesium on osutunud kõige hullemate menstruatsioonikrampide leevendajaks, nii et hakka nädal enne päevi valmistuma, lisades magneesiumi oma menüüsse. Magneesiumist tugevam lihaslõõgasti on No-Spa, mida võiks tugevate valude puhul kasutada menstruatsiooni esimestel päevadel. Kui menstruatsioonivalu võimendub, on valuvaigistitel suurim toime, kui need sisaldavad ibuprofeeni, näiteks Ibumetin või Ibumax, mis pärsivad prostaglandiine, või paratsetamooli, nagu Paracetamol või Panadol. Üks mu parimaid nõuandeid on alustada tablettide võtmisega juba siis, kui märkad, et valu hakkab ligi hiilima, selle asemel et oodata, kuni valu on juba väljakannatamatu, ja siis tablette kamalute kaupa sisse krõbistada. Siis on valu lihtsam leevendada. Kui sa leiad, et tabletid ei mõju, võid sa valuvaigisteid kombineerida ja võtta soovitusliku annuse ibuprofeeni koos soovitusliku annuse paratsetamooliga, sest need ained toimivad koos valu vaigistavalt. Kas ühe või teise aine soovitusliku annuse ületamine võib aga olla OHTLIK!!! Seda tõesti EI tohi teha, kuigi mõni ehk mõtleb, et üks tablett siia või sinna ei tee eriti suurt vahet. Teeb küll. Usu mind.

2. TEE TRENNI
Kas oled kunagi kuulnud, et trenn aitab treenimisest põhjustatud lihasvalu vastu? Ma tean, et see kõlab vastuoluliselt, ja ma ei tea, kas see on tõsi, sest kui mul on lihasvalu, eelistan lamada krõpsupakiga diivanil, mitte põhjustada endale veel rohkem füüsilisi piinu. Aga igatahes töötab trenni tegemine suurepäraselt menstruatsioonivalude korral. Kõndides, joostes või muul viisil trenni tehes aktiveeruvad keha teised lihased. Lisaks vabanevad trenni ajal endorfiinid, mis teevad su üliõnnelikuks. Kui sa pole nagu mina, kes tunneb ennast menstruatsioonivalude ajal trenni tehes veel halvemini, on see ühesõnaga tõeliselt hea lahendus.

3. SOOJUS

Nagu trenn nii aitab ka soojus menstruatsiooniaegsete krampide vastu. Pane soojapadi või -pudel alakõhule (või alaseljale, kui sul on sealt valus), sest soojus rahustab su emaka keset, su kehasisest kolmandat maailmasõda maha. Ma proovisin seda ükskord, aga tulemus oli sama mis treenideski. Soojus tekitas mingit sorti ebameeldivustunde, mis läks üle iivelduseks ja mis lõppes sellega, et öökisin, pea vetsupotis. Lihtsalt voodis teki all lamamine, jalas laiad püksid ja pehmed sokid, mis sa kapipõhjast leidsid, kaaslaseks raamat, film või sõber, võib ka valu leevendada. Tee naeruväärselt palju kohvi, teed või kakaod, kallista seda, kes sulle meeldib, musita oma kallimat, kui sul on selline, või silita oma lemmiklooma. Isegi kui see su olemist füüsiliselt ega vaimselt paremaks ei tee, on see vähemalt väga mõnus.

4. MUUSIKA
Kui valu tõmbab kogu su tähelepanu endale, on raske keskenduda millelegi muule kui sellele, et kõht väänab ennast paigast. See tunne tuleb just veidi enne oksendamist. Istud seal, iiveldusest kurnatud, ja ainus küsimus, mis sul peas tiirleb, on, et millal tuleb aeg WC-sse joosta, et ... jah. Saad aru küll. Ükskord sõitsin rongiga ja kogu viietunnise sõidu ajal valdas mind just see tunne. See oli kohutav. Proovisin magada, aga mõistsin, et iiveldus läks ainult hullemaks, kui silmad kinni panin. Niisiis lihtsalt istusin ning vahtisin tühjusse ja proovisin mõelda millelegi muule kui oksendamisele, näiteks sellele, kui tubli ma olen, et ei lõpeta hingamist, ja kui värskelt õhk maitseb. Umbes kolme tunni pärast ei jaksanud ma enam mõelda, nii et võtsin mobiili välja ja kuulasin head muusikat. See oli aegade suurim kergendus. Lõpuks tõmbas mu tähelepanu midagi muud, millele sain mõelda. Et valud sinu üle täielikku võimust ei võtaks, pead keskenduma millelegi muule. Tee isiklik mensipleilist! Kombineeri raju karjuvat rokki (mille võid panna taustaks mängima, kui valad oma valu padja peale välja) ilusa kitarrimuusikaga, mis masseerib su kõrvu ja hinge, ja kohustusliku mensilauluga U2-lt, „Sunday Bloody Sunday“.

5. PEA VASTU
See on kõige jamam nõuanne. Sellepärast jätsingi selle viimaseks. Aga vahet pole. Pea vastu! Sa tead, et see tuleb igal kuul. Sa tead, et see imeb täiega. Aga sa tead ka seda, et oled üks kuradima SUPERWOMAN ning vead ennast kaksteist korda aastas läbi sama näruse perioodi ja et oled oma ülinaiseliku panuse eest ära teeninud igakuise aumedali. Järgi minu nelja ülaltoodud nõuannet, tee asju, mis sulle meeldivad, ja ära unusta kunagi, et oled oma emaka kuninganna, küll siis näed, et menstruatsioonivalu on kadunud nii, et sa ei pane tähelegi.

Võida Clara Henry raamat "Jah, mul on päevad, mis siis?" Auhinnaloosis osalemiseks külasta Noorte Hääle Facebooki lehte SIIN!