Vastab Amori nõustaja:

Tere!
Saan sinu kirjast aru, et oled mures, kuna rinnad on võrreldes klassiõdedega väga väikesed.
Iga inimene on erinev ja ka murdeea muutuseid teevad inimesed läbi erinevas vanuses - mõned varem, teised pisut hiljem. Rinnanäärmete kujunemine algab murdeeas (tüdrukute murdeiga kestab tavaliselt 10.-16. eluaastani). Rindade arengu alguses muutuvad nibud veidi tumedamaks, hellaks ja katsudes valulikuks, ja nibu ümbritsev nibuväli kummub ettepoole, moodustades rinnamügariku. Tiheneb ka nibu ise, nibuvälja ümber võivad ilmuda mõned karvad. Sageli on üks rind teisest suurem. Mõnikord kaob see erinevus rindade kasvades, mõnikord aga mitte. Rinna sisemus koosneb rasvkoest, mis hormoonide toimel rinda koguneb ja neile iseloomuliku kuju annab, näärmekoest e. piimanäärmetest ja sidekoest, mis kõike seda koos hoiab. Näärmetest väljuvad piimajuhad, mis avanevad pisikeste augukestena nibu pinnale. Tagantpoolt toetab rindu suur rinnalihas.

See, kui kiiresti ja kui suureks rinnanäärmed arenevad, sõltub mitmest faktorist: geneetiline eelsoodumus, munasarja hormoonide piisavus, nooruki eas piisav keharasva sisaldus.
Kui nooruk on alakaaluline, siis võib rinnanäärme hormonaalne tundlikkus väheneda ja sellisel juhul jäävadki rinnad väikseks, ehkki geneetilised eeldused olid varem olemas suurema rinnanäärme jaoks.
Kuna 1/3 rinnanäärmest moodustab rasvkude, siis oleneb rinnanäärme suurus ka rasvkoe hulgast. Seetõttu on paksematel suuremad rinnad ja kõhnadel väiksemad rinnad. Suurel määral on rindade väljanägemine ka pärilik. Kui tüdruku perekonnas (naissugulastel) on valdavalt väikesed rinnad, siis tõenäoliselt saab sarnased ka tüdruk ja vastupidi.

Ei ole olemas mõõdupuud, kui suur või millise kujuga rind on "normaalne". Rindade areng kestab väga pikka aega, alates murdeea algusest kuni enam-vähem lõpliku suuruse ja kuju saavutavad rinnad alles pärast sünnitamist ja imetamist.

Kui ikkagi endiselt muretsed, et kõik ei ole korras, siis soovitan konsultatsiooniks pöörduda näiteks lähimasse noorte nõustamiskeskuse nõustaja või lähima kliiniku naistearsti vastuvõtule.