Vastab Amori nõustaja:

Küsid, millal oleks õige aeg süütus kaotada. Eeldan, et tead isegi, et mingit kindlat iga, mis ajaks peab süütus kaotatud olema, ei ole olemas. Viimati läbiviidud uurimuse kohaselt oli keskmiseks vanuseks nii poistel kui tüdrukutel 16 eluaastat. Suureks mõjutajaks on kindlasti sõbrad, eriti veidi vanemad, kes on juba seksuaalselt aktiivsed. Seks ja sellealased kogemused on teismelistel väga hea uhkustamiskoht, seega pole harv ka selline juhus, kus enda kogemused kas lihtsalt mõeldakse välja või liialdatakse ahvatlevamaks (näiteks: seksisin oma tüdrukuga 4 tundi järjest). Kui noor inimene kuuleb, et tema sõbrad on seksuaalselt aktiivsed ja mõni sõber võib-olla isegi küsib, et miks tema siis ei ole, võib ka tekkida ebamugav tunne.

Ideaalis võiks asi välja näha nii, et kõik seksivad siis kui nad selleks valmis on. Aga millal on inimene valmis? Käsitlusi on erinevaid, kuid kindlasti peaks inimene olema suuteline mõtlema kas ta a) tahab seksida, b) oskab kasutada kaitsevahendeid ja c) teab, et seksiga kaasneb teatav vastutus. Enamus noori ütlevad, et nad tahavad seksida, sest see tundub väga põnev ja hea ja kindlasti on ka seda. Teadlikkus kondoomi olemasolust ja oskus seda kasutada on ka õnneks suurel osal noortel olemas. Kui seksida ilma kaitsevahendita, võib tüdruk soovimatult rasedaks jääda või nakatuda mõnda haigusesse. Selleks, et neid asju vältida, on vaja igal endast lugupidaval noorel mehel omada kondoomi. Kondoome müüakse kõikides poodides, seda võivad osta kõik inimesed. Oluline on jälgida kondoomi säilimistähtaega (ja mitte kasutada tähtaja ületanud kondoomi) ning hoida seda kindlas kohas (nt rahakoti vahel pükstetaskus olles saab ta liiga palju muljuda ning see võib vähendada vastupidavust). Kondoomi peab julgema kasutada, isegi kui mõnikord tundub, et tüdruk arvab, et see on imelik ja nõme. Veel nõmedam on elu siis, kui peab tegelema soovimatute tagajärgedega. Seksiga kaasneb ka teatav vastutus - iga seksija vastutab enda eest - ma vastutan selle eest, et kasutan kaitsevahendit, ma vastutan selle eest, et seksin inimesega, kellega mina soovin seksida ja kes minuga soovib seksida.
Õige aeg sõltub kahest tegurist: millal Sina oled valmis ja sellest, millal see inimene, kellega Sa soovid seksida, on valmis. Sageli seksitakse esimest korda oma partneriga, kellega ollakse paar. Selleks, et saada teada, millal mõlemad partnerid valmis on, on vaja sellest omavahel rääkida. See võib alguses tunduda imelik, aga kui olete sellest omavahel ausalt rääkinud ja julgete tunnistada, et olete/veel ei ole seksiks valmis, teeb see suhte pigem paremaks kui halvemaks.

Kui Sa juhul koolis veel ei ole näinud seda filmi, siis vaata siit (http://hiv.ee/film/et?utm_source=hiv.ee%20EST&utm_medium=banner&utm_campaign=Raagivalja) uut Eesti lühifilmi, mis räägibki suguelu alistamisest, kondoomi kasutamisest.

On hea, kui selliste asjade peale mõtiskled, sest siis kui päriselus tekib sarnane olukord, oskad juba nii käituda, nagu õigeks pead.

Loodan, et sain Sulle abiks olla
Amori nõustaja